Ένα είναι σίγουρο, ο Μπομπ Ντίλαν δεν έχει ανάγκη χρημάτων. Ο βραβευμένος με Νόμπελ συνθέτης και ποιητής, δεν είχε ποτέ του παράπονο, αφού η επιτυχία ήλθε γι’ αυτόν πολύ γρήγορα, από τα πρώτα χρόνια ήδη της δεκαετίας του 1960.
Πολλά από τα τραγούδια του αποτέλεσαν ύμνους για τις γενιές της αμφισβήτησης, τότε που οι φοιτητές των ΗΠΑ πύκνωναν τις γραμμές του κινήματος για την Ειρήνη, και διαμαρτύρονταν ενάντια στον παράλογο πόλεμο του Βιετνάμ, έναν πόλεμο που γινόταν μόνο για το γόητρο των Αμερικανών και στοίχισε εκατομμύρια θύματα.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μπομπ Ντίλαν δεν είναι ο μόνος. Το παράδειγμά του ακολουθούν οι Rolling Stones, οι οποίοι μετά τον χαμό του ντράμερ τους, Τσάρλι Ουάτς, συνεχίζουν απτόητοι. Το ίδιο έκανε και ο μέγας τροβαδούρος Λέοναρντ Κοέν, όταν το 2008 ανακάλυψε ότι ο απατεώνας οικονομικός διαχειριστής του τον είχε αφήσει σχεδόν άφραγκο. Αναγκάστηκε λοιπόν στα 71 του χρόνια να περιοδεύει ανά τον κόσμο, δίνοντας 387 συναυλίες μέχρι το τέλος της ζωής του, το 2016.
Η περίπτωση όμως του Μπομπ Ντίλαν είναι διαφορετική. Εκτός από το χρηματικό κομμάτι του βραβείου Νόμπελ, ο Ντίλαν το 2021, πούλησε τα δικαιώματα των τραγουδιών του στην Universal Music Group, αποκομίζοντας κάτι παραπάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2022, πούλησε στην εταιρεία Sony Music Entertainment τα δικαιώματα των ηχογραφήσεων «master recordings» για ένα ποσό που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, οπότε υπολογίζεται ότι συνολικά αποκόμισε μισό δισεκατομμύριο δολάρια υπογράφοντας μερικά νομικά έγγραφα.
Πέρα από όλα αυτά, ο Μπομπ Ντίλαν ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου του, «The Philosophy of Modern Song», που σίγουρα θα έχει μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, αν σκεφτούμε ότι το πρώτο του βιβλίο “Bob Dylan, Chronicles: Volume One”, ήταν ένα από τα μπεστ σέλερς του 2008.
Ο Ντίλαν όμως δεν σταματά εκεί, συνεχίζει να ζωγραφίζει και να εκθέτει τα έργα του σε διάφορες γκαλερί, ενώ έχει δημιουργήσει το εργαστήριο σιδηρουργίας Black Buffalo Ironworks όπου φιλοτεχνεί συνθέσεις από σιδερένια αντικείμενα που βρίσκει πεταμένα. Τα έργα του αυτά πωλούνται σε εκθέσεις, ενώ κοσμούν και τα διαφορετικά μπουκάλια του συλλεκτικού ουίσκι, Heaven’s Door Whiskey.
Η δημιουργική περιπλάνηση συνεχίζεται
Ο Μπομπ Ντίλαν, δεν έχει ανάγκη χρημάτων. Αυτό που έχει όμως ανάγκη, είναι να συνεχίσει τη δημιουργική του περιπλάνηση. Όλη την άνοιξη του 2022, έδωσε τουλάχιστον 50 συναυλίες προκειμένου να επικοινωνήσει στο κοινό το τελευταίο στούντιο άλμπουμ του, «Rough and Rowdy Ways» (2020).
Σε κάθε σόου του, ο Μπομπ Ντίλαν παίζει κατά μέσο όρο 17-20 τραγούδια του, 9 από τα οποία προέρχονται από την τελευταία αυτή δουλειά του. Τα υπόλοιπα τραγούδια επιλέγονται από τη μεγάλη δισκογραφία του, αποφεύγοντας όμως τα κραυγαλέα του hits. Ο Ντίλαν, αποφεύγει, επίσης, τα μεγάλα στάδια και γενικά τους μεγάλους συναυλιακούς χώρους, και δίνει όλες τις φετινές του παραστάσεις σε μικρά θέατρα, όπου υπάρχει θέρμη χάρη στην εγγύτητα κοινού και καλλιτέχνη, και όπου ο ήχος έχει εξαιρετική ποιότητα. Ταυτόχρονα μπορεί κανείς να απολαύσει τους εξαιρετικούς διάσημους session μουσικούς που παίζουν μαζί του, όπως τον παραγωγό και μπασίστα Ντανιέλ Λανουά, τον επίσης μπασίστα Τόνι Χολ, τον κιθαρίστα Μπράιαν Στολτζ, τον ντράμερ Ουίλι Γκριν, και τον Ντάριλ Τζόνσον στα διάφορα κρουστά.
Έτσι, ο Μπομπ Ντίλαν, ενώ διάγει τα 80 χρόνια του πλέον, δείχνει ότι η αναζήτηση της δημιουργικότητας δεν σταματά ποτέ. Είναι, δε, πολύ τυχεροί όσοι θα έχουν την ευκαιρία να τον ακούσουν για μια ακόμα φορά, στο ζενίθ της ωριμότητάς του και της καλλιτεχνικής του σοφίας. Ο Μπομπ Ντίλαν, που κάποτε εξέφρασε τη «γενιά της αμφισβήτησης» κι έγινε η φωνή της συνείδησής της, αποτελεί πλέον έναν από τους θεμέλιους λίθους του folk τραγουδιού, και της μεγάλης προφορικής παράδοσης του λαϊκού τραγουδιού διαμαρτυρίας, στην Αμερική.