Αρχική Κινηματογράφος Η Σανάια Τουέιν αφηγήτρια του ντοκιμαντέρ «For Love»

Η Σανάια Τουέιν αφηγήτρια του ντοκιμαντέρ «For Love»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα παιδικής πρόνοιας στον Καναδά έπληξε τις κοινότητες των αυτοχθόνων.

Το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «For Love» σε σκηνοθεσία Ματ Σμάιλι και αφηγήτρια την τραγουδίστρια, Σανάια Τουέιν κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην υπερεκπροσώπηση παιδιών κοινοτήτων αυτοχθόνων στο καναδικό σύστημα αναδοχής. Για δεκαετίες ο Καναδάς απομάκρυνε τα γηγενή παιδιά από τις οικογένειές τους για να τα φροντίζουν ανάδοχες οικογένειες.

Η Σανάια Τουέιν είναι εδώ και πολλά χρόνια υπέρμαχος των δικαιωμάτων των παιδιών μέσω του ιδρύματός της Shania Kids Can Foundation.

Τον περασμένο Μάιο, η κοινότητα αυτόχθονων Tk’emlups te Secwepemc ανακάλυψε τα λείψανα 215 παιδιών στο χώρο πρώην οικοτροφείου στην πόλη Κάμλουπς στη Βρετανικής Κολούμπια και έφερε στο διεθνές προσκήνιο την πολιτική του Καναδά των περασμένων χρόνων με στόχο τη βίαιη ενσωμάτωση των γηγενών.

Από τον 19ο αιώνα, ο Καναδάς είχε ένα σύστημα οικοτροφείων, που λειτουργούσαν κυρίως από εκκλησίες και στα οποία αναγκάζονταν να φοιτούν τα παιδιά των κοινοτήτων των αυτοχθόνων. Το σύστημα με το οποίο απομακρύνθηκαν με τη βία από τις οικογένειές τους και οδηγήθηκαν στα ειδικά οικοτροφεία εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, κατά τη δεκαετία του 1970 εγκαταλείφθηκε, με το τελευταίο σχολείο να κλείνει το 1996.

«Σε όλη τη χώρα, οι αυτόχθονες λένε τις σπαρακτικές ιστορίες τους για να αποκαλύψουν τις θηριωδίες που προκλήθηκαν από το καναδικό σύστημα πρόνοιας» αναφέρει η επίσημη περιγραφή του ντοκιμαντέρ. «Η ταινία φωτίζει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αναφέρει λεπτομερώς τη φρίκη του παρελθόντος και αποκαλύπτει πώς οι κοινότητες αυτόχθονων παίρνουν πίσω τον δικαιοδοτικό έλεγχο  των παιδιών τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι ξεχωριστές και διαφορετικές κουλτούρες τους θα διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές» σημειώνεται.

Η Εθνική Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Καναδά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.100 μαθητές πέθαναν ενώ φοιτούσαν στα σχολεία, πολλοί από κακή μεταχείριση ή παραμέληση, άλλοι από ασθένειες ή ατυχήματα. Διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι οικογένειες δεν έμαθαν ποτέ την τύχη των απογόνων τους, οι οποίοι τώρα είναι γνωστοί ως τα αγνοούμενα παιδιά.

Το ντοκιμαντέρ «For Love» γυρίστηκε σε όλο τον Καναδά με διάφορους συνεργάτες των κοινοτήτων των Πρώτων Εθνών, των Μετίς και των Ινουίτ.
Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών Σίντι Μπλάκστοκ είναι εκτελεστική παραγωγός της ταινίας και ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Πολ Μάρτιν, υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γηγενών, συμμετείχε επίσης στην ταινία.

Το προηγούμενο ντοκιμαντέρ του Σμάιλι, «Highway of Tears» επικεντρώνεται στο ζήτημα των αγνοουμένων και δολοφονημένων γηγενών γυναικών στον Καναδά.

Το ντοκιμαντέρ «For Love» θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια τελετής και ιδιωτικής προβολής στο Συνεδριακό Κέντρο του Βανκούβερ για να τιμηθεί η Ημέρα Αλήθειας και Συμφιλίωσης στον Καναδά.

 

πηγή Απέ ΜΠΕ