Με τη νέα αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, η επικοινωνία των καλλιτεχνών με τους θεατές γίνεται ξανά μέσω διαδικτυακών παραστάσεων.
Το υπουργείο Πολιτισμού, μάλιστα, επέλεξε να επιχορηγήσει εκτάκτως με 568.000 ευρώ 41 προτάσεις για παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες πρέπει να μαγνητοσκοπηθούν για να προβληθούν στο digitalculture.gov.gr.
Ωστόσο πολλά είναι τα θέατρα που έχουν αρχίσει τη μετάδοση παλαιότερων και νεότερων παραγωγών τους.
• Η Λυρική Σκηνή άρχισε από χθες τη μετάδοση της όπερας «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι στη νέα διαδικτυακή τηλεόραση της GNO.TV. Πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα που έχει στόχο να διαδώσει το καλλιτεχνικό έργο του λυρικού μας θεάτρου στα πέρατα του κόσμου. Για να την παρακολουθήσετε πληκτρολογήστε το www.nationalopera.gr/GNOTV, εισαγάγετε τον κωδικό στο πεδίο «Κωδικός εισιτηρίου» που θα βρείτε στο συνημμένο e-ticket και απολαύστε την όπερα στον υπολογιστή, το κινητό, το tablet ή ακόμη και στην τηλεόρασή σας στη διάρκεια ενός μήνα από την πρώτη χρήση. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.
• Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στις 19.30, το έργο του Ζωρζ Φεντώ «Η κυρία του Μαξίμ» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livewtream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (8 ευρώ). Σ’ αυτή τη φάρσα ο κεντρικός ήρωας ξυπνά ύστερα από μια θυελλώδη βραδιά στο καμπαρέ «Μαξίμ» και βρίσκει δίπλα του μία χορεύτρια. Ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα και μπλέκεται σε απίθανες παρεξηγήσεις.
• Το θέατρο Πορεία έχει ήδη ξεκινήσει την προβολή ορισμένων έργων που παίχτηκαν στις σκηνές του, ευελπιστώντας πως σύντομα θα επιστρέψει στη διά ζώσης επαφή με το κοινό του.
Κατ’ επέκταση το Σάββατο 28 Νοεμβρίου θα δούμε μέσα από την ιστοσελίδα του (πληρώνοντας ένα συμβολικό live streaming εισιτήριο) «Το θείο τραγί» του Άρη Μπινιάρη. Σ’ αυτήν την παράσταση ο σκηνοθέτης, μουσικός και περφόρμερ έδωσε τα πρώτα δείγματα της αξιοσημείωτης δουλειάς του. Μια δουλειά όπου ο μουσικός λόγος του αφηγητή επενδύεται με έξοχη μουσική, δημιουργώντας μια ηλεκτρική ατμόσφαιρα.
Στη συνέχεια (29.11) θα παρακολουθήσουμε τη βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου «Αρίστος», που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου». Πρόκειται για την ιστορία του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου».
• Από την άλλη, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διαθέτει ήδη στο ψηφιακό κανάλι Youtube τρεις παραστάσεις. Την «Αντιγόνη»/Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου, το «Σώσε» του Μάικλ Φρέιν σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου και το «Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει» σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.
Η «Αντιγόνη» έχει τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας «αναποδογυρίζοντας» την αρχαία τραγωδία. Η συγγραφέας, σκηνοθέτις και περφόρμερ Λένα Κιτσοπούλου αναγνωρίζει στα πρόσωπα των ηρώων κοινές φοβίες και αγωνίες της εποχής μας.
Το «Σώσε» μάς μεταφέρει στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης όπου όλα μπερδεύονται. Οι ηθοποιοί ξεχνούν τα λόγια τους, τα κοστούμια ξηλώνονται, η μία γκάφα ακολουθεί την άλλη. Τέλος, ώς τις 30 Νοεμβρίου θα παρουσιάζεται το «Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει». Πρόκειται για ένα έργο με θέμα την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Το επιδραστικό αλλά και δυσερμήνευτο αυτό κείμενο μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη σκηνική τελετουργία.
• Το θέατρο Τέχνης δημιουργεί δύο νέες διαδικτυακές παραστάσεις. Το ηχητικό «Αυτοί που κοιτούν» του Βασίλη Μαυρογεωργίου (28.11) και το νέο Web έργο «Πυραμίδες» με κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Φλουράκη (12.12).
• Το youfly.com προσφέρει δωρεάν διαδικτυακές παραστάσεις στη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης που διανύουμε. Ας τις αναφέρουμε:
«Πυγμαλίων – Ωραία μου κυρία» του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω σε διασκευή – σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα.
«Σίρλεϋ Βαλεντάιν» του Γουίλι Ράσελ, πάλι σε σκηνοθεσία Α. Ρήγα.
«Η κυρία της νύχτας» του Γιάννη Μαρή σε διασκευή – σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα.
«Το παιχνίδι του δολοφόνου» των Παπαθανασίου – Ρέππα.
«Μεθυσμένη πολιτεία» του Σωτήρη Πατατζή σε διασκευή Έλσας Ανδριανού και σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη.