Ο Γιώργος Καπουτζίδης ambassador της Αγοράς του 63ου ΦΚΘ

kalkanteras Avatar

Με πρέσβη τον αγαπημένο σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη, με νέα επικεφαλής την Αγγελική Βέργου, με τη νεοσύστατη ενότητα Agora Series που πιάνει τον παλμό της εποχής, αλλά και με καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13/11/2022) ετοιμάζεται να υποδεχτεί την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

 

Ως ambassador της Αγοράς στο φετινό Φεστιβάλ ο Γιώργος Καπουτζίδης θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο, φροντίζοντας παράλληλα να επικοινωνήσει σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, καθώς και στο ευρύ κοινό, τον σημαντικό ρόλο της.

Φέτος, η Αγορά πρωτοπορεί με νέες ενέργειες και δράσεις, που τα αποτελέσματά τους δεν αφορούν μόνο τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και κάθε σινεφίλ. Μέσα από τη νέα ενότητα Agora Series, το Φεστιβάλ τολμά να μιλήσει για τη σχέση σινεμά-τηλεόρασης και να διερευνήσει σε βάθος τις εκλεκτικές συγγένειες των δύο μέσων, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων, masterclass του τηλεοπτικού σεναριογράφου και παραγωγού Victor Quinaz (σειρές Big Mouth, GLOW του Netflix, μεταξύ άλλων), με τίτλο «Don’t be scared, it’s only TV!». Ταυτόχρονα, μέσα από think tanks αναζητά προτάσεις και αλλαγές για την υποστήριξη της εγχώριας και ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κοινότητας.

Όπως πάντα, η Αγορά στηρίζει το ελληνικό σινεμά, με πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια και πολύτιμα εργαλεία στους επαγγελματίες του σινεμά. Παράλληλα, φιλοξενεί μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις με διακεκριμένους ομιλητές και καλεσμένους.

Με μια πρώτη συνοπτική ματιά, η Αγορά του 63ου ΦΚΘ:

Λανσάρει τη νέα ενότητα Agora Series για σειρές και αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στη μικρή οθόνη της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.

Ανακοινώνει την έναρξη μιας σειράς από Think Tanks για το μέλλον των κινηματογραφικών Αγορών και καλεί τις ευρωπαϊκές Αγορές σε συζήτηση και αναζήτηση λύσεων, προτάσεων και αλλαγών για την υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε ειδική εκδήλωση στο επερχόμενο Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο του 2023.

Συνεχίζει για 2η χρονιά τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες των δύο Φεστιβάλ.

Συνεχίζει για 4η συνεχόμενη χρονιά τη δράση Meet the Future, που θα είναι αφιερωμένη στους νέους ηθοποιούς της ελληνικής παραγωγής, και διοργανώνει σειρά εργαστηρίων.

Παρουσιάζει 14 νέα σχέδια σεναρίων στο Crossroads Co-Production Forum, 5 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με σκοπό την επεξεργασία τους, την εξεύρεση συμπαραγωγών και χρηματοδοτήσεων.

Καλωσορίζει 8 νέες ταινίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο παραγωγής στο Works in Progress, 3 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση σε ξένα φεστιβάλ, διανομείς και εκπροσώπους πωλήσεων, καθώς και τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή τους.

Φιλοξενεί για 7η συνεχόμενη χρονιά τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy, μια συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για νέους επαγγελματίες στον τομέα της διανομής.

Παρουσιάζει μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις στο πλαίσιο των Agora Talks.

Κάνει βήματα ώστε οι δράσεις της να είναι βιώσιμες και να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Η Αγορά είναι το πιο δυναμικό και αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ από το οποίο έχουν ξεκινήσει την πορεία τους μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες των τελευταίων χρόνων. Θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου, υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και προσφέρει βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα. Παράλληλα, η ψηφιακή βιντεοθήκη της επιστρέφει, σε συνεργασία με την επαγγελματική πλατφόρμα Cinando, και προσφέρει σε διαπιστευμένους επαγγελματίες την ευκαιρία να παρακολουθούν online περισσότερες από 200 επιλεγμένες ταινίες από την Αγορά και από το πρόγραμμα της 63ης διοργάνωσης.

Tα βραβεία του Crossroads Co-production Forum είναι: Το μεγάλο βραβείο post-production (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35). Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinéma et de l’image animée). Το χρηματικό βραβείο ArteKino International Prize ύψους 6.000 ευρώ. Το χρηματικό βραβείο Finos Film 3.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ. Η διαπίστευση του  Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών. Η επιλογή ενός πρότζεκτ από το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας. Η υποτροφία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικό πρότζεκτ της Initiative Film. Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship. Τέλος, το χρηματικό βραβείο του Onassis Cinema Award ύψους 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Works in Progress και Crossroads Co-Production Forum).

Τα βραβεία του Agora Works in Progress είναι: Authorwave Post-production για υπηρεσίες post-production εικόνας, το βραβείο MuSou Music & Sound Award για υπηρεσίες ήχου/μουσικής, το βραβείο 119 Marvila Studios για υπηρεσίες μίξης ήχου, το Yafka VFX Award για υπηρεσίες οπτικών εφέ, το Onassis Cinema Award ύψους 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Crossroads Co-production Forum & Works in Progress), το Βραβείο Marketing ASTERISK*, καθώς και το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress των 2.000 ευρώ σε ελληνική ταινία.

Agora Series (10 Νοεμβρίου 2022)

Η Αγορά του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τον Νοέμβριο του 2022 τη νέα ενότητα Agora Series με στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τους επαγγελματίες της παραγωγής σειρών για τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις πλατφόρμες και να αποτελέσει σταθερό σημείο συνάντησης και  βήμα για κινήσεις ανάπτυξης του κλάδου.

Για τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις δικτύωσης και πάνελ με τη συμμετοχή ομιλητών, επαγγελματιών και δημιουργών της τηλεοπτικής παραγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη νέα ενότητα της Αγοράς συμμετέχουν έλληνες και ξένοι παραγωγοί, δημιουργοί σειρών για την τηλεόραση και τις πλατφόρμες και εκπρόσωποι από δίκτυα τοπικής και παγκόσμιας εμβέλειας. Πιο συγκεκριμένα, το «παρών» θα δώσουν η Φαίη Τσιτσιπή (COSMOTE TV), Κωνσταντίνος Μπουρούνης (ΕΡΤ), Κωνσταντίνος Σούσουλας (Mega Channel), Τζώρτζης Ποφάντης (ΑΝΤ1) και Γιάννης Δώνος (ANT1+). Παράλληλα, θα συμμετάσχουν ως ομιλητές δημιουργοί επιτυχημένων σειρών των τελευταίων ετών, όπως ο Λευτέρης Χαρίτος (Άγριες μέλισσες), ο Βαρδής Μαρινάκης (Σιωπηλός δρόμος), η Κατερίνα Μπέη (Τα καλύτερα μας χρόνια) και ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Maestro). Επιπλέον, για την εμπειρία τους ως παραγωγοί σειρών θα μιλήσουν επαγγελματίες όπως η Φένια Κοσσοβίτσα (Blonde – Έτερος Εγώ, Τεχεράνη), η Ιωάννα Δαβή (Indigo View – Το νησί, Κομάντα και δράκοι), o Διονύσης Σαμιώτης (Tanweer – 42°C) και ο Ορέστης Πλακιάς (Foss Productions – Milky Way), ενώ στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τέλος, τη διεθνή κοινότητα παραγωγής περιεχομένου για την τηλεόραση και τις πλατφόρμες θα εκπροσωπήσουν σημαντικοί παραγωγοί από χώρες του εξωτερικού. Στο πάνελ, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συμμετέχουν η Ιταλίδα Veronica Vitali, εκπρόσωπος του Netflix, η Βρετανή Sam Hoyle από τα Sky Studios (Broadchurch, Doctor Who), ο Γάλλος Julien Leroux, παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς Τεχεράνη, ο Σέρβος Boban Jevtić της Firefly Productions και ο Peter Nadermann, από τη γερμανική Nadcon Production (The Bridge). Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει masterclass σχετικά με τη δημιουργία και ανάπτυξη τηλεοπτικού περιεχομένου από τον καταξιωμένο αμερικανό δημιουργό Victor Quinaz.

Η βραδιά θα κορυφωθεί με την ειδική προβολή της COSMOTE TV, στην οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε αβάν πρεμιέρ το πρώτο επεισόδιο από την τρίτη σεζόν της επιτυχημένης ελληνικής σειράς Έτερος Εγώ, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, στις 22.00.

Agora Series

Masterclass: Don’t be scared, it’s only TV!

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου / Παύλος Ζάννας – 12:00-14:00

Με τον σεναριογράφο και παραγωγό Victor Quinaz

O τηλεοπτικός σεναριογράφος και παραγωγός Victor Quinaz (μεταξύ άλλων, στις σειρές Big Mouth και GLOW του Netflix) παραδίδει masterclass με τίτλο «Don’t be scared, it’s only TV!», όπου θα επικεντρωθεί στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο των τηλεοπτικών παραγωγών, μεταφέροντας το κοινό στα άδυτα του συνεχώς εξελισσόμενου και πολυμορφικού τοπίου της streaming ψυχαγωγίας. Διατρέχοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την αρχική ιδέα μέχρι την παραγωγή και την κυκλοφορία, ο Victor Quinaz θα ρίξει φως σε έναν τομέα που έχει μετακομίσει από τις παρυφές του Χόλιγουντ στο επίκεντρο της βιομηχανίας του θεάματος, έχοντας εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο ψηφιδωτό που βρίσκει χώρο για τα πάντα: ανθρώπινες ιστορίες, σόου, ποιοτικό περιεχόμενο, φανταχτερό περιτύλιγμα και μπόλικη σαβούρα.

Think Tank: Το μέλλον των Ευρωπαϊκών Αγορών (5 Νοεμβρίου)

Στις 5 Νοεμβρίου 2002, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει μια σειρά από τρία υβριδικά Think Tanks, έχοντας ως στόχο να παρακινήσει την ενεργό συμμετοχή στην ευρύτερη συζήτηση, να πυροδοτήσει ανάλογες θεματικές, να ανταλλάξει απόψεις για τις επερχόμενες προκλήσεις, αλλά και προσφέρει χρήσιμη στήριξη και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές αγορές -ανεξαρτήτως μεγέθους και εμβέλειας- που είναι διατεθειμένες να θέσουν το ερώτημα και αναζητήσουν απαντήσεις: Οι κινηματογραφικές αγορές πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο; Ποιες ενέργειες θα συνιστούσαν μια ουσιώδη αλλαγή;

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές Αγορές σαν αυτή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέρος, συγκαταλέγονται οι Cannes Marché du Film, Berlinale Co-production Market, Venice Production Bridge, IFFR Pro, Karlovy Vary Eastern Promises, When East Meets West κ.α

Crossroads – Φόρουμ συμπαραγωγών (6-10 Νοεμβρίου 2022)

Στόχος του Crossroads Co-production Forum είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που συνδέονται με περιοχές της Μεσογείου, της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Οι παραγωγοί των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων σε ανάπτυξη θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιρειών πωλήσεων (sales agents) και κορυφαίους ειδικούς από τομείς της παραγωγής.

Στις προηγούμενες εκδόσεις του, το Crossroads Co-production Forum συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια όπως τα προσφάτως βραβευμένα:

  • Nightsiren της Tereza Nvotová (Σλοβακία-Τσεχία, 2022) / Golden Leopard – Διαγωνιστικό Cineasti Del Presente Locarno Film Festival
  • How is Katia? της Christina Tynkevych (Ουκρανία, 2022) / Ειδικό Βραβείο της επιτροπής Ciné+ και Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού – Διαγωνιστικό Cineasti Del Presente Locarno Film Festival
  • Ghosts της Αzra Deniz Okyay / Μέγα Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ Βενετίας 2020, Διεθνές Διαγωνιστικό, βραβείο WIFT και βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στο 61ο ΦΚΘ
  • 200 Meters του Ameen Nayfeh / Βραβείο Κοινού Venice Days 2020, Χρυσός Αλέξανδρος Καλύτερης Ταινίας και Χάλκινος Αλέξανδρος Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors του 61ου ΦΚΘ
  • Όπως επίσης και τα βραβευμένα Οι Ατίθασες της Deniz Gamze Ergüven, September της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Ακίνητο Ποτάμι του Άγγελου Φραντζή, When I Saw You της Annemarie Jacir, As I Open my Eyes της Layla Bouzid, Park της Σοφίας Εξάρχου, The Cakemaker του Ofir Raul Graizer, Το μυστικό συστατικό του Gjorce Stavreski, μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η λίστα των πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Crossroads Co-production Forum του 63ου ΦΚΘ:

ΑΧΙΝΟΣ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ίρις Μπαγλανέα, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Atalante Productions SA, Ελλάδα

ΠEΝΤΕ ΦOΝΟΙ ΧΩΡIΣ ΑΙΤIΑ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Κώστας Γεραμπίνης, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – PLAYS2PLACE, Ελλάδα

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Σταύρος Πάμπαλης, Παραγωγή: Μαρίνος Χαραλάμπους – Boycott  Films, Συμπαραγωγή: Joyce Pierpoline – Pierpoline Films Inc., Bernhard Pucher – Iron Box Films, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο

LIFE IN A BEAT

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Αμέρισσα Μπάστα, Συνσεναριογράφος: Δημήτρης Νάκος, Παραγωγή: Ιωάννα Σουλτάνη – Soul Productions, Δημήτρης Νάκος, Συμπαραγωγή: Dejan Krajcevski – Krug Film, Πάνος Μπίσδας – Authorwave, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία

AN OLD MAN REPLACED

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Θάνος Σαμαράς, Παραγωγή: Ρομάννα Λόμπατς – AKRAN Creative Company, Ελλάδα

DOG DAYS

Σκηνοθεσία: Imanol Rayo, Σεναριογράφοι: Imanol Rayo, Carlos Bassas, Nerea Loiola, Παραγωγή: Iker Ganuza – Lamia Producciones, Ισπανία

HOLIDAY

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Wissam Charaf, Παραγωγή: Charlotte Vincent, Katia Khazak – Aurora Films, Συμπαραγωγή: Marco Valeiro Fusco – Intramovies, Pierre Sarraf – Né à Beyrouth films, Γαλλία, Ιταλία, Λίβανος

LOST YEARS

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Aron Horvath, Παραγωγή: Andraž Jerič, Jerca Jerič – Temporama, Σλοβενία

LOVE THY NEIGHBOR

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Siegrid Alnoy, Παραγωγή: Xénia Maingot – Eaux Vives Productions, Γαλλία

LOVER, NOT A FIGHTER

Σκηνοθεσία/Συμπαραγωγή: Martina Buchelová, Παραγωγή: Michaela Kaliská, Erika Paulinská – NINJA Films, Συμπαραγωγή: Julie Žáčková – Unit and Sofa Prague, Σλοβακία, Τσεχία

LOOSE

Σκηνοθεσία: Tudor Jurgiu, Σενάριο: Anca Buja, Παραγωγή: Bogdan Craciun – Libra Film, Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού – Graal S.A, Ρουμανία, Ελλάδα

RIEN NE VA PLUS

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος – Filmiki Productions, Ελλάδα

VATER

Σκηνοθεσία: Anna Morozova, Σενάριο: Anna Chernivtsi, Anna Morozova, Παραγωγή: Kyrylo Nechmonia – Mir&Co-Production, Ουκρανία

Y

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Alexandru Baciu, Maria Popistașu, Παραγωγή: Anamaria Antoci – Tangaj Production, Ρουμανία

Agora Works in Progress (6-10 Νοεμβρίου 2022)

Οκτώ ταινίες θα συμμετάσχουν στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τόσο δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη όσο και διαδικτυακά. Οι ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, θα παρουσιαστούν στους καλεσμένους επαγγελματίες. Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους διαπιστευμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στην 63η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους.

Οι ταινίες της φετινής χρονιάς ελπίζουμε να έχουν την ίδια επιτυχία με τις πρόσφατες συμμετοχές στο Works in Progress, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω ταινίες:

  • Ησυχία 6-9 του Χρήστου Πασσαλή (Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα Karlovy Vary IFF 2022)
  • Σελήνη, 66 Ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου (Διαγωνιστικό τμήμα Berlinale Encounters 2021)
  • Rock Bottom Riser του Fern Silva (Ειδική Μνεία – Berlinale Encounters 2021, Διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward στο 23ο ΦΝΘ)
  • Landscapes of Resistance της Marta Popivoda (Tiger Διαγωνιστικο IFFR 2021, Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward 23ο ΦΝΘ, Heart of Sarajevo IFF)
  • SWEAT του Magnus von Horn (Cannes 2020 Label)
  • Last Days of Spring της Isabel Lamberti (L’ACID Cannes 2020 Label, New Directors Award στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2020)
  • Papicha της Mounia Meddour (Ένα Κάποιο Βλέμμα Φεστιβάλ Καννών 2019)
  • Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ, SXSW 2016)
  • Μικρή άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ 2016)
  • Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή (Τορίνο, Θεσσαλονίκη 2015)
  • Μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (Διαγωνιστικό τμήμα – Βερολίνο 2014)
  • Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου (Ένα Κάποιο Βλέμμα Φεστιβάλ Καννών, 2009)

Ακολουθεί η λίστα με τα Works in Progress της Αγοράς του 63ου ΦΚΘ:

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Atalante Productions SA, Ελλάδα

Συμμετοχή στο Crossroads Co-production Forum 2020

ΜΕΝΤΙΟΥΜ (Working Title)

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη, Παραγωγή: Λουίζος Ασλανίδης, Γιώργος Νούσιας – Ekso Productions, Συμπαραγωγή: Veselka Kiryakova – Red Carpet Films, Ελλάδα, Βουλγαρία

Συμμετοχή στο Crossroads Co-production Forum 2020

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – Filmiki Productions, Ελλάδα

I’M HERE, I’M FINE

Σκηνοθεσία: Emine Emel Balci, Παραγωγή: Dilek Aydin – Heimatlos Films,

Συμπαραγωγή: Derya Turkmen, Jens Meurer – Egoli & Tossell Pictures, Τουρκία, Γερμανία

Συμμετοχή στο Crossroads Co-production Forum 2020

OBSERVING

Σκηνοθεσία: Janez Burger, Παραγωγή: Miha Černec, Jozko Rutar, Nina Robnik  – Staragara Production, Συμπαραγωγή: Igor Prinčič -Transmedia Production, Robert Jazadziski – Kaval Film, Boris T. Matic – Propeler Film, Σλοβενία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία

THE SEA AND ITS WAVES

Σκηνοθεσία: Liana & Renaud, Παραγωγή: Mathieu Mullier-Griffiths – Kafard Films, Γαλλία, Λίβανος

Συμμετοχή στο Crossroads Co-production Forum 2013

SILENCE OF SIRENS

Σκηνοθεσία: Gazmend Nela, Παραγωγή: Arben Shala – Frame, Valon Bajgora, Yll Uka – Ikonë Studio, Britta Rindelaub, Thomas Reichlin – Alva Film, Συμπαραγωγή: Tomi Salkovski – Skopje Film Studio, Paskal Semini – AlbaSky Film, Κόσοβο*, Ελβετία

SWEET SORROW

Σκηνοθεσία: Kosta Djordjević, Παραγωγή : Milos Ivanović – Kinematografska kuća,

Συμπαραγωγή: Ivana Marinić-Kragić – Marinis Media, Σερβία, Κροατία

Συμμετοχή στο Crossroads Co-production Forum 2018

*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Meet the Future (8-12 Νοεμβρίου 2022)

Το Meet the Future συνδέει το Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ με την Αγορά και έχει ως στόχο να αναδεικνύει κάθε χρόνο έναν διαφορετικό κλάδο των επαγγελματιών του κινηματογράφου στην Ελλάδα, προωθώντας τη δουλειά τους και προσφέροντας εφόδια και γνώσεις ώστε δικτυωθούν στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Φέτος, τη σκυτάλη παίρνουν 7 νέοι ηθοποιοί, που καθιερώνονται σταδιακά στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο τμήμα Meet the Future θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους με self-tapes στους έλληνες και ξένους επαγγελματίες της Αγοράς την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Γ, στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε τριήμερο εργαστήριο υποκριτικής, ενώ θα έχουν φυσικά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα masterclasses του αφιερώματος. Το σεμινάριο υποκριτικής του Meet the Future συντονίζει η Aulona Lupa, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και ιδρύτρια του Acting on Camera Seminar, του πρώτου εντατικού και ολοκληρωμένου σεμιναρίου υποκριτικής στην κάμερα που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η λίστα με τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην ενότητα Meet the Future του 63ου ΦΚΘ: Κλέλια Ανδριολάτου, Ιωσήφ Γαβριελάτος, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Βαγγέλης Ευαγγελινός, Abigael Loma, Ευθαλία Παπακώστα, Νίκη Παπανδρέου.

Agora Short Film Lab (6-9 Νοεμβρίου 2022)

Το Agora Short Film Lab για ταινίες μικρού μήκους, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 63ου ΦΚΘ, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival.

Στο εργαστήριο της Αγοράς συμμετέχουν οι σκηνοθέτες που κέρδισαν τα σημαντικότερα βραβεία στο Εθνικό Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Χρυσός Διόνυσος Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου), καθώς και οι τρεις σκηνοθέτες που απέσπασαν τα σημαντικότερα βραβεία στο φετινό φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν (Μέγα Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Μέγα Βραβείο στο Lab Competition και Μέγα Βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό).

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, λαμβάνοντας ανεκτίμητες πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους στον χώρο και ειδικότερα για το πέρασμα στον κόσμο των ταινιών μεγάλου μήκους. Οι εισηγητές του Agora Short Film Lab θα καταθέσουν τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις τους για διάφορα στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας, όπως το σενάριο, την παραγωγή, το μάρκετινγκ και τον κομβικό ρόλο των sales agents. Παράλληλα, θα προσφέρουν κατευθυντήριες γραμμές στους τομείς του pitching και του networking, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά προγράμματα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και τις δράσεις της Αγοράς, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με συναδέλφους και καταξιωμένους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο Agora Short Film Lab μέσω του Φεστιβάλ της Δράμας είναι οι:

Μιχάλης Κίμωνας, Θάνος Τοκάκης, Valentin Stejskal – Αυστρία

Οι σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο Agora Short Film Lab μέσω του Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν είναι οι: Marion Harlez Citti – Γαλλία, Théo Jollet – Γαλλία, George-Alex Nagle – Αυστραλία

Thessaloniki Locarno Industry Academy (5-10 Νοεμβρίου 2022)

Το Thessaloniki Locarno Industry Academy 2022, μία σπουδαία συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο που μετράει ήδη επτά χρόνια, δίνει για μια ακόμη χρονιά το «παρών» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης! Σε αυτό το εντατικό πρόγραμμα κορυφαίοι επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής θα μοιραστούν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες με οκτώ συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις, αναλύσεις case studies και πρότζεκτ ομαδικής εργασίας. Η εξατομικευμένη εκπαίδευση που προσφέρει το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο στα πεδία των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού ταινιών.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο Thessaloniki Locarno Industry Academy του 63ου ΦΚΘ είναι οι:

Τάσος Μάλλιος

Προγραμματισμός φεστιβάλ, Athens IFF & Aegean IFF – Ελλάδα

Zuzana Černá

Προγραμματισμός φεστιβάλ, Prague IFF – Τσεχία

Anaïs Gagliardi

Πωλήσεις, Memento International – Γαλλία

Manon Grodner

Πωλήσεις, Films Boutique – Γαλλία

Senka Radivojević

Πωλήσεις, Film Republic – Σερβία

Hugo Revello

Πωλήσεις, Kinology – Γαλλία

Ofelya Tovmasyan

Πωλήσεις, GoQuest Media – Αρμενία

Agora Talks (5-12 Νοεμβρίου 2022)

Τα Agora Talks επιστρέφουν με μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, που έχουν ως στόχο να προσφέρουν στους επαγγελματίες διαπιστευμένους εργαλεία και εφόδια για την καλύτερη κατανόηση στα θέματα όπως:

  • Ανάπτυξη σεναρίου: Η σεναριογράφος και λέκτορας σεναρίου, Χριστίνα Λαζαρίδη, συζητάει με την Carla Simon, βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο 2022 για την ταινία Alcarràs, για τη διαδικασία ανάπτυξης σεναρίου. Σε συνεργασία με το Mediterranean Film Institute
  • Ανοιχτή συζήτηση για στρατηγικές υποστήριξης της διανομής arthouse ταινιών με αντιπροσώπους του CICAE (International Confederation  of Arthouse Cinema).
  • Γνωριμία με τις τοποθεσίες: Ένας οδηγός τοποθεσιών (location guide) για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συνεργασία με το Film Office – Central Macedonia
  • Εργαλεία film marketing από το στάδιο της ανάπτυξης σεναρίου από τη Joanna Solecka της Alphapanda Digital Marketing. Σε συνεργασία με το EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs)
  • Παρουσίαση Αυτοτελών Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices) στους ξένους επαγγελματίες με σκοπό την προώθηση της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας και την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στις Περιφέρειες της χώρας. Σε συνεργασία με το Hellenic Film Commision
  • Παράγοντας άγχος στον κινηματογραφικό χώρο – Σημάδια και πρόληψη. Σε συνεργασία με το EWA (European Women’s Association)
  • Το μεταβαλλόμενο τοπίο της χρηματοδότησης του ελληνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης: Εξελίξεις, Ευκαιρίες και Προκλήσεις. Τι μας δίδαξε η εμπειρία και πού πάμε στη συνέχεια. Σε συνεργασία με τον ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων)
  • Παρουσίαση του Evia Film Project, της πρώτης βιώσιμης κινηματογραφικής δράσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 στη Βόρεια Εύβοια.

Λίγα λόγια για τον Ambassador της Αγοράς

O Γιώργος Καπουτζίδης γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στη Θεσσαλονίκη ήταν που ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή και με το θέατρο ως μέλος της θεατρικής ομάδας του Γαλλικού Ινστιτούτου της πόλης. Έγινε γνωστός ως ηθοποιός και σεναριογράφος σε σειρές που έγραψε και πρωταγωνίστησε (Σαββατογεννημένες, Στο Παρά Πέντε και Εθνική Ελλάδος).

Η πιο πρόσφατη δουλειά του, με τίτλο Σέρρες, προβάλλεται αυτή την περίοδο στον ΑΝΤ1+ και είναι η πρώτη ελληνική σειρά της νέας πλατφόρμας. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο θέατρο ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Στο θέατρο ΗΒΗ, στην Αθήνα, παίζεται το δεύτερο θεατρικό του έργο με τίτλο 42497, ενώ παράλληλα αυτή την περίοδο συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ, καθώς στις 10 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου το πρώτο του θεατρικό έργο, με τίτλο Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του.

Tagged in :

kalkanteras Avatar