Μήδεια, του Ευριπίδη, σε διασκευή – σκηνοθεσία Ελένης Ζιάνα από το ΚΒΘΕ

Άκης Λούκας Avatar

Στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε διασκευή – σκηνοθεσία Ελένης Ζιάνα.

 

Πρόκειται για μια διασκευή της αρχαίας τραγωδίας με τέσσερις ηθοποιούς, μία παράσταση που βασίζεται στην πολύπλευρη διάσταση της γυναικείας προσωπικότητας.

Βασανισμένη και πλήρως απογοητευμένη, η Μήδεια έχει πάρει πια την απόφαση να φτάσει στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης φύσης της και να πάρει εκδίκηση για την οδύνη που βίωσε. Κυριευμένη από ζήλεια και φθόνο για την προδοσία του άντρα που λάτρεψε – και στον οποίο παραδόθηκε άνευ όρων – Ιάσονα, δολοφονεί τα δύο τους παιδιά.

Μια προσωπικότητα άκρως απόλυτη και τολμηρή, ανυπολόγιστα δυνατή και ισχυρή, παίρνει την απόφαση να δώσει ένα τέλος στη μοίρα που καθόρισε ο έρωτάς της για έναν άντρα και να επιστρέψει με πόνο τον πόνο και την προδοσία που βίωσε. Αυτό την κάνει πανούργα και ανυποχώρητη σε αυτό που θέλει να πετύχει.

Μέσα από μια απλή και συνάμα, κυνική – σε σημεία – προσέγγιση, οι τέσσερις ηθοποιοί τοποθετούν τη ζωή, τον πόνο και την οργή της Μήδειας σε ένα απλό σκηνικό με απλά ρούχα, δίνοντας τη μορφή της Μήδειας με τρεις γυναίκες που λειτουργούν ως μία. Ο αντρικός αντικατοπτρισμός της παράστασης γίνεται από έναν άντρα σε όλους τους ρόλους, με αποκορύφωμα την τριπλή εκδοχή της Μήδειας απέναντι στον Ιάσονα όπου, με τη δολοφονία των δυο παιδιών τους που αποτελούσαν και τους καρπούς του έρωτά τους, όλα γίνονται τέλος και αρχή. Ο φθόνος και η οργή παίρνουν σάρκα και οστά με τη Μήδεια να εμφανίζεται λυτρωμένη από τον πόνο που της προκάλεσε ο έρωτάς της και ο οποίος γίνεται αέρας που, φεύγοντας, σκορπά τη θλίψη σε ό,τι αφήνει πίσω, όπως και την αιώνια καταδίκη στη σύγκρουση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο…

Διασκευή – σκηνοθεσία: Ελένη Ζιάνα
Παίζουν (κατ’ αλφαβητική σειρά ): Ζηνοβία Ανανιάδου – Κόκκοτα, Ελένη Ζιάνα, Πένη Μπουκουβάλα, Ιωάννης Μυστακίδης

Αρχαιολογικός Χώρος Σαμοθράκης | Αρχαιολογικός Χώρος Πύδνας, Πιερία | Αρχαιολογικό Μουσείο (Αίθριο), Θεσσαλονίκη

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.ntng.gr

Tagged in :

Άκης Λούκας Avatar