Ορατόριο για τη Ρούμελη: Πολλαπλοί συμβολισμοί στο έργο του Μαραμή

Άκης Λούκας Avatar

Στα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης είναι αφιερωμένο το νέο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.

 

Πρόκειται για το Σύγχρονο Λαϊκό Ορατόριο με τίτλο «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821», με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, στο ρόλο του αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ως «χορό» του μουσικού δράματος το φωνητικό σύνολο «8tetto».

Το Ορατόριο αποτελεί παραγγελία στο συνθέτη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το κεντρικό δρώμενο με το οποίο θα εορτάσει η περιφέρεια την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Θα παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους την περίοδο από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Η Ρούμελη από το 1821 έως το 1829

Το μουσικό δρώμενο έχει δύο βασικούς άξονες όσον αφορά τις ιστορικές αναφορές: τις μεγάλες προσωπικότητες και τα σημαντικότερα γεγονότα από την Επανάσταση στη Ρούμελη από το 1821 έως το 1829, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα.

«Η ιδιοσυγκρασία του σύγχρονου Έληνα είναι περισσότερο κοντά στην ιδιοσυγκρασία του Ελληνα της περιόδου του 1821, παρά της περιόδου της αρχαιότητας, των ελληνιστικών χρόνων, των ρωμαϊκών χρόνων ή του Βυζαντίου», σημειώνει ο Δημήτρης Μαραμής με αφορμή τη δημιουργία του έργου του και συνεχίζει:

«Συνεπώς, η βαθιά ιστορική γνώση του θαύματος της Ελληνικής Επανάστασης, με τον υπερβατικό αγώνα από τη μία πλευρά, αλλά και με τις σκοτεινές παθογένειες από την άλλη, αποτελεί το σοβαρότερο βοήθημα για την αυτογνωσία του Έλληνα που ζει στο σήμερα και επιθυμεί να πορευθεί σε παρόν και μέλλον με αυτοπεποίθηση, θάρρος και χωρίς συμπλέγματα και ψευδαισθήσεις».

Στο σύγχρονο αυτό μουσικό δράμα, ο τραγουδιστής ως ο αοιδός ο ηθοποιός, ως αφηγητής και οκτώ φωνές ως «χορός» αρχαίας τραγωδίας, μεταφέρουν το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία και το κοινό αίσθημα ενός ολόκληρου λαού, ερμηνεύοντας μελοποιημένα εμβληματικά ποιητικά έργα, εμπνευσμένα από την Επανάσταση.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Μαραμής διάνθισε το Ορατόριό του με κείμενα όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, καθώς και με ποιήματα των Ανδρέα Κάλβου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ιωάννη Πολέμη, Κώστα Καρυωτάκη, αλλά και με δείγματα δημοτικής ποίησης.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός

Εξαιρετικά έμπειρος στο ρόλο του αφηγητή ο Γρηγόρης Βαλτινός, επισημαίνει: «Εχει μεγάλη σημασία, αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς, να σκύψουμε με σεβασμό, με ψυχραιμία, πάνω στην ιστορία της πατρίδας μας.

Να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια πολύ καλή προϋπόθεση για τη συνέχειά μας, για το μέλλον. Τέτοια έργα σαν και αυτό συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Το έργο ευτύχησε να έχει ερμηνευτή του τον Κώστα Μακεδόνα, ο οποίος σημειώνει από τη δική του πλευρά: «Η Τέχνη οφείλει να θυμάται και να τιμά όλους εκείνους τους Ηρωες και τις Ηρωίδες που -εντός και εκτός Ελλάδας- βοήθησαν και πάλεψαν να βγει η χώρα μας από το σκοτάδι, να ταξιδέψει ξανά προς το φως και να αναπνεύσει επιτέλους, όπως έγραψε ο Σολωμός, “στον όμορφο και ατάραχο Ελευθεριάς αέρα”.

Τιμή και ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι έζησαν την αναγνώριση των προσπαθειών τους όσο ζούσαν, αλλά και σε αυτούς που δυστυχώς αναγνωρίστηκαν εκ των υστέρων. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Είναι τιμή μου να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και να συνεργαστώ ξανά με τον αγαπημένο μου φίλο, εξαιρετικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαλτινό».

Μεταξύ των μερών μελοποιημένου λόγου, να σημειώσουμε ότι παρεμβαίνει με κινηματογραφικό τρόπο ροή κινούμενων γραφικών (graphic motion), τα οποία συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Το έργο εικαστικά, και με τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων, τοποθετείται σε έναν σύγχρονο χωροχρόνο, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά εκτός από την ιστορική καταγραφή των γεγονότων, καθώς το πλαίσιο θα είναι πάντα το αίσθημα, η ιδέα, ο λόγος και η μουσική.

Ορατόριο με «ισχυρά διδάγματα»

Μιλώντας για την επιλογή και τους πολλαπλούς συμβολισμούς του έργου του Δημήτρη Μαραμή «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός σημειώνει:

«Το κεντρικό δρώμενο, ως ναυαρχίδα των επετειακών μας δράσεων, θα δώσει μορφή στη συλλογική εσωτερική μας ανάγκη να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους Ηρωες της Εθνεγερσίας.

Ταυτόχρονα, το ορατόριο για την Παλιγγενεσία θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα ως μια πολιτιστική παρακαταθήκη στο μέλλον.

Στόχος μας είναι, με τις επετειακές μας δράσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία, να τιμήσουμε εμφατικά την ιστορική μνήμη και το ένδοξο παρελθόν, να προσφέρουμε ισχυρά διδάγματα στο σήμερα και -το κυριότερο- να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοπτική για το αύριο».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Tagged in :

Άκης Λούκας Avatar