Με ένα… «Γεγονός» θα ανοίξει τις πύλες του το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Άκης Λούκας Avatar

 

Με ένα… «Γεγονός» θα ανοίξει τις πύλες του το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Ο λόγος για την ομότιτλη ταινία της Οντρέ Ντιουάν που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τη Διεθνή ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ανί Ερνό, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε προσωπικό βίωμα της συγγραφέα πριν πέντε σχεδόν δεκαετίες, το «Γεγονός» μας μεταφέρει στη Γαλλία του 1963 και στα διλήμματα μιας πολλά υποσχόμενης φοιτήτριας που, ενώ βλέπει τις πανεπιστημιακές σπουδές της σαν τη μόνη διέξοδο από την εργατική τάξη στην οποία γεννήθηκε, διαπιστώνει ότι έχει μείνει έγκυος. Τα όνειρά της μοιάζουν καταδικασμένα, εκτός και αν καταφέρει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, κάτι που όμως είναι ακόμη παράνομο και κοινωνικά κατακριτέο εκείνη την εποχή. Στην ταινία, που θα προβληθεί σε αβάν πρεμιέρ, λίγες εβδομάδες πριν την έξοδό της στις αίθουσες, πρωταγωνιστούν οι Άναμαρία Βαρτολομέι, Κασέι Μοτέ-Κλέιν, Πιο Μαρμάι, αλλά και η ελληνικής καταγωγής Ανά Μουγκλαλίς.

Το 14ο ΦΚΛ επιφυλάσσει, όμως, στους θεατές του κι άλλη μια αβάν πρεμιέρ-γεγονός: την «Αγέλη προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο περασμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο γουέστερν στην ελληνική επαρχία, γύρω την αναμέτρηση ενός οικογενειάρχη αγρότη με τους μπράβους του τοκογλύφου στον οποίο χρωστά και τον αγώνα του να πείσει συντοπίτες του, επίσης δανειολήπτες, να αντιμετωπίσουν την απειλή από κοινού. Μια συναρπαστική δραματική περιπέτεια, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Λάλο, Άρη Σερβετάλη, Γιάννη Βασιλώττο, Λευτέρη Πολυχρόνη, Δημήτρη Λιόλιο, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Βιβή Πέτση και Δήμητρα Κούζα, που θα προβληθεί την παραμονή της λήξης του φεστιβάλ.

Να θυμίσουμε πως η φετινή διοργάνωση του ΦΚΛ μετρά 72 μικρού μήκους ταινίες στο επίσημο διαγωνιστικό της πρόγραμμα, μοιρασμένες σε τρία ξεχωριστά τμήματα -Ελληνικό, Διεθνές και Animation. Εκτός από το πλήθος των προβολών, όμως, που συμπεριλαμβάνουν και αφιερώματα και συνεργασίες με κορυφαίους κινηματογραφικούς φορείς, ετοιμάζει και ποικίλες δράσεις. Ανάμεσά τους και το masterclass με τον Γιώργο Φρέντζο, διευθυντή φωτογραφίας με πείρα που απλώνεται σε τέσσερις δεκαετίες και συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς όπως τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ή τον Παντελή Βούλγαρη. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), καθώς και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο Γιώργος Φρέντζος θα μας δώσει τα «φώτα» του σε ένα ιδιαίτερο masterclass με θέμα τον καίριο ρόλο της διεύθυνσης φωτογραφίας στον κινηματογράφο.

 

Επισημαίνουμε πως η παρακολούθηση όλων των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Μένουμε συντονισμένοι στο iffl.gr

Tagged in :

Άκης Λούκας Avatar