ΛΑΜΙΑ: «Η κυρά Σαρακοστή» – Παιδικό εργαστήρι στη «Χώρα»

Άκης Λούκας Avatar

Αυτή την Κυριακή, 5 Μαρτίου στον Τόπο Τεχνών «Χώρα» – Είσοδος Ελεύθερη

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο.

773234Χρησίμευε πάντα ως ένα αυτοσχέδιο  ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα στην ουσία σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών.

kyrasarakosti

Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάσταση και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)! Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι.

Είσοδος ελεύθερη

Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες στο 2231051075

«Την Κυρά Σαρακοστή, που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό!

Για στολίδι της φορούσαν, στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν, γιατί νήστευε καιρό!

Και μετρούσαν τις ημέρες, με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά!»

recipe_main_kyra_sarakosti-1

Info:
Παιδικό Εργαστήρι
Κυριακή 5 Μαρτίου 2017
Ώρα έναρξης: 12.00
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075
www.xwra.gr
e-mail:
info@xwra.gr

Tagged in :

Άκης Λούκας Avatar

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *