Αρχική Θέατρο Όλα όσα θα δούμε και ακούσουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Όλα όσα θα δούμε και ακούσουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στο οποίο και χώρεσαν περισσότερες από 90 παραγωγές και περισσότεροι από 2.500 περφόρμερ
Μόλις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στο οποίο και χώρεσαν περισσότερες από 90 παραγωγές και περισσότεροι από 2.500 περφόρμερ από ένα ευρύ φάσμα παραστατικών και εικαστικών τεχνών, ποσοτικά χαρακτηριστικά που όμως στο προκείμενο αποτελούν ταυτόχρονα και ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό. Ένα Φεστιβάλ που φλέγεται από τις κοινωνικές πυροδοτήσεις που αφουγκράζεται μέσα σε μια κοινωνία και έναν κόσμο που καίγεται καθημερινά. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου και η ομάδα της μας παραδίδουν ένα μαχητικό, πολυσυλλεκτικό, πολιτικά φορτισμένο πρόγραμμα, με τις γυναίκες και τις θηλυκότητες να πρωτοστατούν σε όλα τα επιμέρους καλλιτεχνικά και δημιουργικά σημεία του Φεστιβάλ. Και έτσι οι καλλιτεχνικά φορτισμένοι χώροι, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Πειραιώς 260, Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου αλλά και χώροι όπως το Ωδείο Αθηνών, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» – Εθνική Βιβλιοθήκη -Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, το Θέατρο Παλλάς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντάσσονται στη χωροταξική ψυχογεωγραφία του Φεστιβάλ.

Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού γεμάτο συναυλίες

Το πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μαζί με παραστάσεις χορού και όπερας θα βρουν και αυτή τη φορά τη σκηνική τους στέγη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με την Εθνική Λυρική Σκηνή να ανοίγει και φέτος το πρόγραμμα του Ηρωδείου με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την «Τόσκα» του Πουτσίνι. Στη μυσταγωγία του Ηρωδείου θα παραδοθούν και θα μας παρασύρουν και οι Anonhi and the Johnsons όπου με τη μοναδική φωνή της, η φεμινίστρια και ακτιβίστρια για το περιβάλλον Anonhi επιστρέφει με τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας της ξεκινώντας από την Αθήνα την παγκόσμια περιοδεία της

Στον ίδιο χώρο μάς περιμένουν επίσης μια συναυλία αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, μια συναυλία της σαιξπηρικής Loreena McKennitt, μια συναυλία μέρους του Κύκλου Μεταπολίτευση με τον Διονύση Σαββόπουλο αλλά και η συναυλία της μοναδικής Τάνιας Τσανακλίδου με τίτλο «50 καλοκαίρια και χειμώνες» και η πολυαναμενόμενη συναυλία του Sting. Εκεί και η «Τραβιάτα» του Βέρντι, παραδομένη στην ιδιαίτερη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου, ενώ για τους λάτρεις του χορού στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί και η νέα παράσταση της πολυσχιδούς ομάδας Rosas, με τη χορογράφο Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ να επιστρέφει στο Ηρώδειο για να μας παρουσιάσει το «Exit above», το νέο της έργο που έχει αποθεωθεί από τους κριτικούς σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: Σπουδαία κείμενα, σπουδαίοι σκηνοθέτες

Μετά τις αριστουργηματικές «Τρεις αδερφές», ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν ξανασυναντάει το ελληνικό κοινό με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, με έναν θίασο που υπόσχεται μια μοναδική θεατρική εμπειρία και αποτελείται από μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς μας. Το Εθνικό Θέατρο αφήνεται για πρώτη φορά στα σκηνοθετικά χέρια του καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλου Θεόδωρου Τερζόπουλου, που θα σκηνοθετήσει την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και τελευταίο σωζόμενο έργο του συγγραφέα, ζωντανεύοντας στη σκηνή τον μύθο των Ατρειδών με έναν πολυπληθή και υποκριτικά εναρμονισμένο θίασο, με βοηθό σκηνοθέτη τον Σάββα Στρούμπο, ο οποίος αποτελεί μέλος και του θιάσου. Και ο Γιάννης Κακλέας, που ξέρει πώς να γεμίζει τα θέατρα και πώς να δημιουργεί ολοκληρωμένους θεατρικούς κόσμους, εισβάλλει στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη με πολλούς υποκριτικούς συνοδοιπόρους και τη μουσική σύνθεση του Βάιου Πράπα, σταθερού πλεόν συνεργάτη του. Εκεί, κάτω από τον ουρανό της Επιδαύρου, θα δούμε και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου αλλά φυσικά και τη νέα σκηνοθεσία του πολυσχιδή Άρη Μπινιάρη, που με τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη μας κάνει να ανυπομονούμε για τον τρόπο που θα διαβάσει σκηνοθετικά το έργο σήμερα, με τον θίασο της παράστασης να μας ανακουφίζει ως προ τον τρόπο που θα ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες σκηνικές γεννήσεις που προστάζει το σκηνοθετικό του ταπεραμέντο. Τέλος, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, ένα έργο βαθιά τελετουργικό αλλά και επίκαιρο, αφού στο κέντρο της ιστορίας συναντάμε ένα συλλογικό γυναικείο πρόσωπο, τον Χορό των πενήντα Δαναΐδων που αναζητούν άσυλο, σε ένα έργο που και η γραφή του αλλά και η ιστορία του συναντούν πολλές από τις υπαρξιακές και πολιτικές μας αναζητήσεις στο τώρα.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Εναστροι ουρανοί με παραστάσεις και μουσικές

ADVERTISING

Για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται ο κύκλος Contemporary Ancients, με δύο παραστάσεις που αυτή τη φορά σηκώνουν γέφυρα επικοινωνίας με το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και τις εκεί παραστάσεις. Έτσι το «Εγώ, μια δούλα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, εμπνευσμένο από την «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, και η «Ιφιγένεια / Βορά» της Βίβιαν Στεργίου, εμπνευσμένο από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου, μας οδηγούν και αυτή τη φορά σε αυτό τον υπέροχο χώρο. Εκεί, κάτω από τον έναστρο ουρανό, και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στήνει με τη φωνή της και τη σκηνική της δύναμη μια βραδιά που θα ερμηνεύσει αγαπημένα λαϊκά και αρχοντορεμπέτικα, ενώ ο Σίμος Κακάλας θα συντονίσει την «Πάροδο», το επιτυχημένο διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα όπου θα δουλέψει με νέες καλλιτέχνιδες και νέους καλλιτέχνες πάνω στον «Ορέστη» του Ευριπίδη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Πειραιώς 260: Θεατρικός αναβρασμός με σύγχρονες θεατρικές ανάσες

Σε αυτό τον υπέροχο βιομηχανικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας θα φιλοξενηθούν μερικές από τις σπουδαιότερες παραστάσεις που και αυτή τη φορά θα γεμίσουν τις σκηνές που νοηματοδοτούν πλέον ένα μεγάλο μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Για εκεί έχουν επιλεγεί να ενταχθούν στη βιομηχανική αισθητική του χώρου παραστάσεις που μέσα από διαφορετικές σκηνικές γλώσσες θα αγγίξουν ζητήματα ταυτότητας, καθημερινής ζωής και Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργώντας ταυτόχρονα καλλιτεχνικά ερωτήματα γύρω από ζητήματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και συμπερίληψης. Μια νέα παράσταση μας περιμένει σε σκηνοθεσία Krzysztof Warlikowski, βασισμένη στα έργα «Ελίζαμπεθ Κοστέλο», «Ένας αργός άνθρωπος» και «Moral tales» του Τζ. Μ. Κουτσί, ενώ σάρκα και οστά θα αποκτήσει και το νέο έργο της βραβευμένης Βαλέριας Δημητριάδου «Ενενήντα». Με γνώριμο τρόπο επιστρέφει μετά τη μεγάλη επιτυχία της η bijoux de kant του Γιάννη Σκουρλέτη με τα «Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο,» ενώ ο Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν». Ο μισός αιώνας που έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, οδηγεί τον Μάνο Καρατζογιάννη να επιχειρήσει μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου, μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών αλλά και απλών πολιτών. Αυτές είναι μόνο μερικές από αυτές που ξεχωρίζουν και φυσικά σύντομα θα επανέλθουμε με τις υπόλοιπες.

Greek Agora of Performance με οκτώ έργα και θέατρο στο Κερατσίνι

Η καινοτόμα πρωτοβουλία grape για τη συστηματική προώθηση και προβολή του ελληνικού θεάτρου και χΧορού συνεχίζεται με οκτώ έργα που θα παρουσιαστούν σε ένα συμπυκνωμένο πενθήμερο, με έργα πολιτικοκοινωνικά και υπαρξιακά φορτισμένα από δημιουργούς που μας έχουν χαρίσει σπουδαίες καλλιτεχνικές στιγμές, όπως οι Ανέστης Αζάς, Κατερίνα Ανδρέου, Mario Banushi, Χαρά Κότσαλη, Γιολάντα Μαρκοπούλου – Ομάδα Station Athens, Ευθύμης Φιλίππου – Αγγελική Παπούλια, Ζωή Χατζηαντωνίου και Αργυρώ Χιώτη.

Τέλος, σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, επανέρχεται ανανεωμένο το Subset Festival, η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα που εστιάζει στον διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα, ενώ το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο Νίκος Διαμαντής ενορχηστρώνουν μια πλατφόρμα δημιουργικής συνεργασίας 30 και πλέον καταξιωμένων καλλιτεχνών, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, με θέμα τη Δημοκρατία και εστιάζοντας στο τρίπτυχο Υγεία – Τροφή – Γλώσσα και όλα αυτά στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.