Αρχική Μουσική Ο 49ος δίσκος της θρυλικής Ντόλι Πάρτον

Ο 49ος δίσκος της θρυλικής Ντόλι Πάρτον

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

H πληθωρική θρυλική ιέρεια της κάντρι Ντόλι Πάρτον, κλείνοντας φέτος 65 ολόκληρα χρόνια ενεργής καριέρας, είναι σίγουρα το πιο διάσημο πρόσωπο που έχει ποτέ αναδυθεί από τις μουσικές σκηνές του αμερικανικού Νότου και της κουλτούρας του. Φαίνεται, όμως, πως αυτήν την εκλεκτή της θέση στην ιστορία της λαϊκής μουσικής ήθελε να μας την υπενθυμίσει, και το έκανε με έναν τρόπο τόσο παταγώδη, τόσο «υπερβολικό», όσο είναι και η ίδια της η περσόνα.

 

Στα 77 της χρόνια, λοιπόν, ηχογράφησε έναν ακόμα προσωπικό δίσκο, τον 49ο της μακράς καριέρας της, καλώντας στο στούντιο πλήθος σημαντικών μουσικών και προσφέροντάς μας ένα γενναιόδωρο, πλούσιο ανθολόγιο της ροκ/ποπ σκηνής των τελευταίων δεκαετιών. Ο τίτλος του δίσκου είναι «Rockstar», και στο εξώφυλλο η Πάρτον ποζάρει όπως την ξέρει όλος ο πλανήτης για περισσότερο από μισό αιώνα: φοράει εκθαμβωτικά, εξεζητημένα ρούχα και μια τεράστια ξανθιά περούκα, έχει ένα πρόσωπο σμιλευμένο από πλαστικούς χειρουργούς, αβυσσαλέο ντεκολτέ, αλλά παραμένει ακαταμάχητα αξιαγάπητη. Οπως έχει πει και η ίδια για τον εαυτό της, μοιάζει με «καρτούν», γνωρίζοντας πως η συνεπής και ανθεκτική στον χρόνο δημόσια περσόνα της την κάνει αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Ο νέος της δίσκος ο οποίος κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και ήδη σημειώνει υψηλές πωλήσεις, με τους ειδικούς της μουσικής βιομηχανίας να προβλέπουν ότι θα γίνει ο πιο εμπορικός της καριέρας της, προέκυψε με αφορμή την περυσινή της ένταξη στο «Rock n Roll Hall of Fame».

Οπως είχε πει η ίδια, «τώρα θα πρέπει να κάνω κάτι για να το κερδίσω αυτό», και τελικά έκανε ένα δίσκο-φόρο τιμής στην ιστορία της ροκ και έπεισε γίγαντες της μουσικής όπως τους δύο εν ζωή Μπιτλς, τον Πολ Μακάρτνεϊ και τον Ρίνγκο Σταρ, αλλά και τον Στινγκ να έρθουν στο στούντιο και να τραγουδήσουν μαζί της διασκευές ιστορικών, εμβληματικών τραγουδιών όπως το «Let it Be» ή το «Every Breath you Take». Οπως έγραψε και το περιοδικό American Songwriter την Παρασκευή που πέρασε, «Ποιος άλλος θα μπορούσε να συγκεντρώσει τόσο πολλούς σε ένα πάρτι-φόρο τιμής στην ιστορία του ροκ εν ρολ;».

Το κορίτσι από το Τενεσί
Πίσω από την «πλαστική ξανθιά από τον Νότο», όμως, κρύβεται ένα κορίτσι με φτωχικές καταβολές που ξεκινώντας από το Τενεσί κατέκτησε τον κόσμο, μια «σοπράνο» της κάντρι με εξαιρετικές φωνητικές και εκφραστικές ικανότητες, η οποία έχει κερδίσει 11 βραβεία Γκράμι και έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους, καθώς και μια επιτυχημένη επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Αξίζει ενδεικτικά να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια στην έρευνα για την καταπολέμηση του ιού και πως, μέσα από το πρόγραμμα της «Dolly Parton’s Imagination Library», έχει δωρίσει πάνω από διακόσια εκατομμύρια βιβλία σε παιδιά ανά τον κόσμο.