Αρχική Κινηματογράφος Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Ντάμιεν Σαζέλ θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Ντάμιεν Σαζέλ θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο 38χρονος Σαζέλ, η ταινία του οποίου «Babylon» (2022) έλαβε τρεις υποψηφιότητες στα περσινά Όσκαρ, είναι παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, το οποίο άνοιξε το 2016 με το «La La Land» και το 2018 με το «First Man».
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 80ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ντάμιεν Σαζέλ. Η επιτροπή θα απονείμει τον «Χρυσό Λέοντα» σε μία από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν στο Λίντο από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

«Για δέκα ημέρες, κάθε χρόνο αυτή η πόλη της τέχνης του Τιντορέτο, του Τιτσιάνο και του Βερονέζε μεταμορφώνεται σε πόλη του σινεμά και αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την πρόκληση να προεδρεύσω της επιτροπής αυτή τη χρονιά», ανέφερε σε ανακοίνωση ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «La La Land».

Ο 38χρονος Σαζέλ, η ταινία του οποίου «Babylon» (2022) έλαβε τρεις υποψηφιότητες στα περσινά Όσκαρ, είναι παλιός γνώριμος του φεστιβάλ, το οποίο άνοιξε το 2016 με το «La La Land» και το 2018 με το «First Man».

Στο μεταξύ, η 44χρονη Γαλλίδα κινηματογραφίστρια Αλίς Ντιόπ, θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για την καλύτερη πρώτη ταινία, που θα απονείμει τον «Λέοντα του Μέλλοντος», τον οποίο είχε κερδίσει η ίδια το 2022 μαζί με τον «Αργυρό Λέοντα» για την πρώτη της ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Saint-Omer. «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά», δήλωσε η Αλίς Ντιόπ, χαιρετίζοντας «ένα φεστιβάλ που με υποδέχθηκε και μου έδωσε τόσα πέρυσι».

Η ταινία της, που έλαβε επίσης βραβείο «Σεζάρ» καλύτερης πρώτης ταινίας και το βραβείο «Jean Vigo», ήταν επίσης υποψήφια της Γαλλίας στα Όσκαρ.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του παράλληλου τμήματος «Orizzonti» (“Ορίζοντες”) θα είναι ο 39χρονος Ιταλός Τζόνας Καρπινιάνο, δημιουργός του «Mediterranea» (2015), που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα της Κριτικής στις Κάννες, και του «A Ciambra» (2017).

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η κριτική επιτροπή με πρόεδρο την ηθοποιό Τζούλιαν Μουρ είχε δώσει τον «Χρυσό Λέοντα» στην 58χρονη σκηνοθέτρια Λόρα Πόιτρας, τιμώντας για τρίτη φορά γυναίκα σκηνοθέτρια, μετά τη Γαλλίδα Οντρέ Ντίγουαν το 2021 (“Το γεγονός”) και την Κινεζοαμερικανίδα Κλόι Ζάο (“Nomadland”) το 2020.