Αρχική Μουσική 10+2 τραγούδια που ακούς μόνο τα Χριστούγεννα και οι άγνωστες ιστορίες τους

10+2 τραγούδια που ακούς μόνο τα Χριστούγεννα και οι άγνωστες ιστορίες τους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι τραγούδια που από τις πρώτες νότες θυμίζουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Κάποια τα ακούς και λες “ε, όχι πάλι”, ενώ άλλα τα βάζεις στη διαπασών για να φτιάξεις “ατμόσφαιρα”. Αν και όχι επισήμως “βασίλισσα των Χριστουγέννων”, η απαστράπτουσα Μαράια Κάρεϊ τραγουδά για άλλη μία χρονιά “All I Want for Christmas Is You”.

 

Μία εκδρομή στο βουνό συνεχίζει μετά από τόσα χρόνια να κρύβει μυστικά για τους Wham! στο θρυλικό “Last Christmas”, ενώ η τζαζ χροιά του Νατ Κινγκ Κόουλ, ο βασιλιάς Έλβις Πρίσλεϊ και το νάζι της Μαντόνα βρίσκονται και φέτος στη λίστα μας με τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των Χριστουγέννων.

Ανάμεσά τους κάποια κλασικά, κάποια μοντέρνα και ορισμένες εκτελέσεις που ίσως δεν είχες ασχοληθεί ποτέ να μάθεις την ιστορία τους.

“ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU” ΑΠΌ ΤΗ MARIAH CAREY

Χρόνια και χρόνια έκανε και η ίδια η Μαράια Κάρεϊ, που βγάζει κάθε Χριστούγεννα πολλά χρήματα από τα δικαιώματα του εν λόγω τραγουδιού, να συνειδητοποιήσει την τεράστια δυναμική αυτού του χριστουγεννιάτικου ρυθμού. Σύμφωνα με τον μύθο δεν ήθελε να το τραγουδήσει, μάλιστα όταν το έγραψε μαζί με τον βετεράνο συνθέτη Ουόλτερ Αφανασιέφ (Walter Afanasieff) φέρεται να σχολίασε: “Δεν είναι και η Λίμνη των κύκνων, αλλά γι αυτό είναι δημοφιλές γιατί είναι τόσο απλό”.

Η Mariah Carey
Η Mariah Carey στη 82η ετήσια γιορτή για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρο στο Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη. AP

Το “All I Want for Christmas Is You” που ηχογράφησε η Μαράια το καλοκαίρι του 1994 βρέθηκε για τέταρτη χρονιά, φέτος, στην κορυφή του Billboard Hot 100 αφήνοντας το “Rockin Around the Christmas Tree” της Μπρέντα Λι (Brenda Lee) στο Νο. 2, το “Jingle Bell Rock” του Μπόμπι Χελμς (Bobby Helms) στο Νο. 3, το “A Holly Jolly Christmas” του Μπερλ Άιβς (Νο. 4) και το “Last Christmas” των Wham στο Νο. 9. Σημειωτέον το τραγούδι βρέθηκε στη κορυφή του Billboard για πρώτη φορά το 2019, ενώ την ίδια χρονιά κατέρριψε το ρεκόρ των περισσότερων streams στο Spotify μέσα σε 24 ώρες και έγινε το τραγούδι που ακούσει περισσότερο ο πλανήτης τα Χριστούγεννα.

Το “All I Want for Christmas Is You” γνώρισε επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το 1994 (η ποπ σταρ ήταν τότε παντρεμένη με τον πρόεδρο της Sony Music, τον Tommy Mottola), αλλά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, όταν συμπεριλήφθηκε στη χριστουγεννιάτικη ταινία “Love, Actually”. Το έχεις βαρεθεί; Μπορεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε να το ακούμε για κάποια χρόνια ακόμα.

“LAST CHRISTMAS” ΤΩΝ WHAM!

 

 

Μπορεί να είναι 9ο φέτος στη λίστα του Billboard, αλλά για τους λάτρεις των Wham (με θαυμαστικό) βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση. Κυκλοφόρησε το 1984 και μαζί με το βίντεοκλίπ του είναι ένα από τα must τραγούδια των Χριστουγέννων. Το “Last Christmas” με τη φωνή του Τζορτζ Μάικλ ακούγεται παντού, κι όμως δεν είχε μέχρι πρότινος φτάσει ποτέ στο Νο1 της λίστας των singles.

Η δημοσιότητα του τραγουδιού βαίνει αύξουσα, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και έχει γνωρίσει πολλές επανεκτελέσεις από νεότερους καλλιτέχνες όπως η Τέιλορ Σουίφτ, οι The XX και η Αριάνα Γκράντε. To βίντεο γυρίστηκε τον Νοέμβριο του 1984 στην Ελβετία και έχει γράψει τη δική του σελίδα στην ιστορία της παγκόσμιας ποπ μουσικής.

The pop duo Wham! performs in Peking before a capacity audience of Chinese and foreign fans, April 7, 1985.  Singers George Michael, left, and Andrew Ridgeley, had youthful fans on their feet despite police warnings to sit down.  (AP Photo/Neal Ulevich)
Οι Wham! μπροστά στο κοινό του Πεκίνου το 1985 AP

Ο Τζορτζ Μάικλ ήθελε να διηγηθεί μια ιστορία που να διαδραματίζεται σε ένα χιονισμένο τοπίο με χριστουγεννιάτικο vibe. Οι Wham! είχαν ήδη κυκλοφορήσει το Club Tropicana και είπαν όλα όσα ήθελαν να πουν για τα εξωτικά τροπικά καλοκαίρια. Τώρα ήθελαν να… ταυτίσουν ένα τραγούδι τους με τον χειμώνα. Όλο το βίντεο έχει επιμεληθεί ο Τζορτζ Μάικλ που ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ατμόσφαιρα και το αποτέλεσμα. Το βίντεο έχει γυριστεί σε χιονισμένο σαλέ και οι πρωταγωνιστές τουρτουρίζουν, καθώς για να γίνουν όλα σε περιορισμένο χρόνο η θέρμανση δεν ήταν προτεραιότητα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του βιντεοκλίπ η “παρέα” λόγω βλάβης των lifts αναγκάστηκε να μείνει στον αέρα για πάνω από 20 λεπτά.

Τα streams του κομματιού το 2021 έφτασαν τα 9,2 εκατομμύρια και ο Άντριου Ρίτζλεϊ είχε δηλώσει πως η επιτυχία αυτή αποτελεί ακόμα μία απόδειξη για τη “συνθετική ευφυΐα” του Τζορτζ Μάικλ. Το κομμάτι ενέπνευσε την Έμμα Τόμσον να γράψει το 2019 το σενάριο για την ταινία “Last Christmas” με την Εμίλια Κλαρκ. Ο George Michael προσέφερε όλα τα έσοδα από την πώληση του single στην βασανιζόμενη από τον λιμό, Αιθιοπία.

“I’LL BE HOME FOR CHRISTMAS” ΑΠΌ ΤΟΝ ELVIS PRESLEY

 

 

Μία “παλιακή” μπαλάντα με τη φωνή του “Βασιλιά”, που έχει ταυτιστεί απόλυτα με τα Χριστούγεννα. Ο Έλβις τραγουδά “Θα έρθω σπίτι για τα Χριστούγεννα ακόμα κι αν είναι μόνο στα όνειρά μου” και υπάρχει λόγος που το λέει. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Kim Gannon και Walter Kent και αρχικά το ερμήνευσε ο Μπινγκ Κρόσμπι το 1943, για τους Αμερικανούς που πολεμούσαν στον Β’ Παγκόσμιο και δεν θα επέστρεφαν σπίτι για τα Χριστούγεννα.

Ο Elvis Presley στο International Hotel του Las Vegas
Ο Elvis Presley στο International Hotel του Las Vegas τον Αύγουστο του 1969 AP

Ο Έλβις “το έκανε δικό του” το 1957, στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου άλμπουμ “Elvis’ Christmas Album”. Η ειρωνεία ήταν ότι ο ίδιος ο Έλβις πέρασε τα Χριστούγεννα του ‘58 και του ’59 υπηρετώντας στο στρατό, στη Γερμανία, οπότε σίγουρα τότε το εννοούσε. Οι επανεκτελέσεις της Καμίλα Καμπέγιο, της Κέλι Κλάρκσον και του Τζος Γκρόμπαν είναι οι μόνες που βρήκαν το δρόμο τους στα charts.

“DRIVING HOME FOR CHRISTMAS” ΤΟΥ CHRIS REA

 

 

Ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για road trip με χιόνι και ζεστό καφέ. Το κομμάτι έγραψε και ερμήνευσε ο Βρετανός μουσικός Κρις Ρέα και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “New Light Through Old Windows”. Αν και δεν διέγραψε grande πορεία, το τραγούδι έχει ταυτιστεί απόλυτα με την περίοδο των Χριστουγέννων και εμφανίζεται στα charts κάθε χρόνο, ενώ θεωρείται ένα από τα 10 κορυφαία χριστουγεννιάτικα singles της Βρετανίας.

Ο Ρέα έχει δηλώσει σε συνέντευξη ότι έγραψε το τραγούδι πολλά χρόνια πριν ηχογραφηθεί και κυκλοφορήσει. Ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στο Middlesbrough από τα Abbey Road Studios του Λονδίνου με τη σύζυγό του, βρέθηκαν κολλημένοι στην κίνηση με το αυτοκίνητο. Και χιόνιζε. Κοιτάζοντας την “απελπισία” όλων των ακινητοποιημένων οδηγών άρχισε να ψιλομουρμουρίζει τη μελωδία, στην αρχή κάπως κοροϊδευτικά. Όταν τα φώτα των άλλων οδηγών το επέτρεπαν σημείωνε το τραγούδι σε ένα κομμάτι χαρτί. “Είναι τα κάλαντα του αυτοκινήτου” είχε πει σε συνέντευξή του! Το 2022 μπήκε για πρώτη φορά στο βρετανικό top 10 των singles, στη θέση Νο 10.

“IT’S THE MOST WONDERFUL TIME OF THE YEAR” ΤΟΥ ANDY WILLIAMS

 

 

Γενιές και γενιές Αμερικανών γνωρίζουν τον Άντι Γουίλιαμς ως τον “πατριάρχη των Χριστουγέννων” λόγω αυτού του τραγουδιού. Ίσως έχουμε ακούσει πολλές φορές το τραγούδι χωρίς να δώσουμε σημασία στον τραγουδιστή. Το αφιέρωμα του 1962 “It’s the Most Wonderful Time of the Year” έγραψε ιστορία στις τηλεοπτικές χριστουγεννιάτικες εμφανίσεις. Γράφτηκε το 1963 από τους Edward Pola και George Wyle και έχει τραγουδηθεί ευρέως και για φιλανθρωπικές δράσεις.

Ο τραγουδιστής Andy Williams
Ο τραγουδιστής Andy Williams AP

Ο Γουίλιαμς λέει ότι είμαστε στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου, ακόμα και αν υπάρχουν “ιστορίες φαντασμάτων που σε φοβίζουν”. Οι ιστορίες με φαντάσματα την παραμονή των Χριστουγέννων είναι απομεινάρια της βικτωριανής εποχής (σκέψου Ντίκενς και το “A Christmas Carol”). Έχει χρησιμοποιηθεί με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους σε διαφημίσεις, τηλεοπτικά σόου (από την Όπρα και την Έλεν Ντετζενέρις), από την Coca Cola και τη Disney.

“FELIZ NAVIDAD” ΤΟΥ JOSÉ FELICIANO

 

 

Ένα τραγούδι ύμνος στα “Ευτυχισμένα Χριστούγεννα”, το οποίο έγραψε το 1970 ο Πορτορικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Χοσέ Φελισιάνο. Έχει κυριολεκτικά κάνει τον γύρο του κόσμου, “ντύνοντας” πολλά ρεβεγιόν Χριστουγέννων, ενώ έχει ακουστεί και σε πολλές χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις. Ο στίχος απλός και κατανοητός, η μελωδία το ίδιο και οι διασκευές του, μπόλικες – αν και όχι πάντα καλές.

Jose Feliciano
H Gloria Estefan στη σκηνή των Γκράμι της λάτιν μουσικής μαζί με τον Jose Feliciano στο Χιούστον ASSOCIATED PRESS

Η ιστορία πίσω από αυτό το χαρούμενο κατά τα άλλα τραγούδι είναι η … μοναξιά του δημιουργού που ενώ καθόταν σε ένα στούντιο στο ταπεινό… Λος Άντζελες, σκεφτόταν την οικογένειά του και τα παραδοσιακά Χριστούγεννα στο Πουέρτο Ρίκο. Τα φαγητά, το ρούμι, τα κάλαντα και τα πάρτι του Πουέρτο Ρίκο τον έκαναν να νιώσει νοσταλγία – κάτι που καθόλου δεν υποψιαζόμαστε ακούγοντας αυτό το τραγούδι.

“THE CHRISTMAS SONG” ΑΠΌ ΤΟΝ NAT KING COLE

 

 

Το τραγούδι “Chestnuts Roasting on an Open Fire” των Robert Wells και Mel Torme (1945), “διαφημίζει” – που λέει ο λόγος – ‘κάστανα που ψήνονται σε μία ανοιχτή φωτιά’ και είναι στην πραγματικότητα το “The Christmas Song”. Πρόκειται για το απόλυτο κλασικό τζαζ τραγούδι που θυμίζει Νέα Υόρκη τα Χριστούγεννα, με την υπέροχη φωνή του Νατ Κινγκ Κόουλ, ο οποίος ηχογράφησε τέσσερις εκδοχές του. Αυτή που ακούμε πιο συχνά είναι εκείνη του 1961. Αμέτρητες οι φορές που το έχουμε ακούσει. Μία όμως από τις επανεκτελέσεις που συγκίνησαν ήταν εκείνη με τον τενόρο Αντρέα Μποτσέλι και τη Νάταλι Κόουλ!

“JINGLE BELLS” ΜΕ ΤΗΝ NATALIE COLE

 

 

Μιλώντας για Νάταλι Κόουλ θυμηθήκαμε το “Jingle Bells” με την κλασική φωνή της και ζεστή σοκολάτα κάτω από το δέντρο! To πιο κλασικό, θεματικό, χριστουγεννιάτικο single που μας βάζει στο κλίμα από τις πρώτες νότες. Γράφτηκε από τον James Lord Pierpont το 1857 και αρχικά είχε τίτλο “The One Horse Open Sleigh”. Πρωτοδημιουργήθηκε για την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά αργότερα το 1870, καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο.

Το Jingle Bells έγινε το πρώτο τραγούδι που μεταδόθηκε από το διάστημα με … περιπαικτικό τρόπο. Οι αστροναύτες Wally Schirra και ο Tom Stafford έκαναν μία πλάκα, αναφέροντας την εμφάνιση ενός εξωγήινου ή μάλλον… όχι. Στις 16 Δεκεμβρίου 1965, το πλήρωμα του Gemini 6 ανέφερε στον έλεγχο της αποστολής: “Έχουμε ένα αντικείμενο, μοιάζει με δορυφόρο που πηγαίνει από βορρά προς νότο, πάνω σε πολική τροχιά… Κινείται πολύ χαμηλά. Φαίνεται ότι θα επανέλθει σύντομα. Μείνετε συνδεδεμένοι, να προσπαθήσουμε να πιάσουμε αυτό το πράγμα….”

Μετά την αναφορά τους στη ΝΑSΑ και παίζοντας στα χέρια τους χριστουγεννιάτικα κουδουνάκια και μια φυσαρμόνικα, ακούστηκε το Jingle Bells, αφού το άλιεν ήταν τάχα μου το… έλκηθρο του Αγ. Βασίλη.

“WHITE CHRISTMAS” ΑΠΌ ΤΟΝ BING CROSBY

 

 

Το κομμάτι του Irving Berlin “White Christmas” ήταν το βασικό τραγούδι της ταινίας “Holiday Inn” και ο πρώτος κινηματογραφικός ερμηνευτής του ήταν ο Μπινγκ Κρόσμπι το 1941. Πρόκειται για ένα “ψυχογράφημα” της χριστουγεννιάτικης διάθεσης κατά την περίοδο των γιορτών. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε εμψύχωνε τους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν μακριά από το σπίτι τους. Σημειωτέον, συμπρωματικά κυκλοφόρησε λίγο μετά από την επίθεση στο Pearl Harbor. Στο βιβλίο “White Christmas: The Story of an American Song” αναφέρεται ότι “απομακρυσμένοι από τα σπίτια και τους αγαπημένους τους, οι στρατιώτες έβρισκαν σε αυτή την τρυφερή μελωδία μια ελπίδα για την επιστροφή τους”. Ανεπανάληπτο, επίσης, και το ντουέτο του Κρόσμπι με τον Σινάτρα το 1957, στο “The Frank Sinatra Show”.

“SANTA BABY” ΜΕ ΤΗ MADONNA

 

 

Πηγαίνοντας στα πιο …σύγχρονα, μία Madonna δεν μπορεί να λείπει ούτε από τα Χριστούγεννα. Η επανεκτέλεση του “Santa Baby” της Έρθα Κιτ το 1987 δημιούργησε ένα xmas single που ακούγεται μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Το τραγούδι “γεννήθηκε” το 1953 από τους Joan Javits και Philip Springer. Η “καπιταλιστική” λίστα των δώρων που η πρωταγωνίστρια θέλει να της φέρει ο Άγιος Βασίλης – ανάμεσά τους γιοτ και κοσμήματα από το Tiffany’s – έχει κατά καιρούς “ταρακουνήσει” τη δημοτικότητα του τραγουδιού, το οποίο όμως έχει γνωρίσει μεγάλες πιένες στις ΗΠΑ του 1953.

Η Madonna
Η Madonna JOEL RYAN/INVISION/AP

Παράλληλα, έχει τροφοδοτήσει παρωδίες, και έχει φιλοξενηθεί σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το έχουν τραγουδήσει καλλιτέχνες όπως η Τέιλορ Σουίφτ, η Σακίρα, η Τρίσα Γίαργουντ, η Αριάνα Γκράντε και η Γκουέν Στεφάνι. Από τις πιο χαρακτηριστικές είναι εκείνη της Μαντόνα, αλλά και της Κάιλι Μινόγκ. “Ενδιαφέρουσα” στιγμή και η κοινή τους ερμηνεία.

“CHRISTMAS” ΜΕ KYLIE MINOGUE

Από πάντα η Κάιλι Μινόγκ ήθελε να φτιάξει ένα άλμπουμ για τα Χριστούγεννα. Τελικά η ποπ σταρ έκανε το όνειρό της πραγματικότητα αφιερώνοντας το 13ο της άλμπουμ (2015) στην πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου, δίνοντας την ευκαιρία στους θαυμαστές της να στολίζουν δέντρο και να ακούνε τα τραγούδια της. Το remix του “Every Day’s Like Christmas” που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2015 αγαπήθηκε αρκετά, όπως και η live εμφάνιση της στο Royal Albert Hall για την προώθηση του δίσκου.

Kylie Minogue
Kylie Minogue VIANNEY LE CAER/INVISION/AP IMAGES

Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται και το τραγούδι “Every Day’s Like Christmas“, που έγραψαν για την Κάιλι οι Coldplay και ο τραγουδιστης τους Chris Martin, στο οποίο μάλιστα κάνει ο ίδιος φωνητικά. Στο περίφημο “Santa Claus Is Coming to Town”(άκουσέ το και από τον Μπρους Σπρίνγκστιν) η Κάιλι κάνει ένα ντουέτο με τον υπέροχο Φρανκ Σινάτρα.

“IT’S BEGINNING TO LOOK A LOT LIKE XMAS” ΜΕ ΤΟΝ MICHAEL BUBLÉ

 

 

Χριστούγεννα και Michael Bublé για κάποιους είναι ένα και το αυτό. Τα τραγούδια του είναι tik tok virals ήδη από τον Νοέμβριο. Το “It’s beginning to look a lot like xmas” έχει μαζέψει 101.000.000 + youtube views και αυτό δείχνει πως είναι σίγουρα ένα από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που αρέσουν και σε νεότερες ηλικίες.

Αφιερωμένο στα Χριστούγεννα είναι το 7ο άλμπουμ του Καναδού τραγουδιστή. Τον Δεκέμβριο του 2021 έγινε το πιο επιτυχημένο του άλμπουμ και ένα από τα πιο επιτυχημένα χριστουγεννιάτικα ever. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι έκανε τον δίσκο επί τούτου γιατί λατρεύει αυτά τα γιορτινά τραγούδια και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν.