Αρχική Μουσική Eurovision 2023: Η ενεργειακή κρίση «έφερε» τις δύο πρώτες αποχωρήσεις χωρών

Eurovision 2023: Η ενεργειακή κρίση «έφερε» τις δύο πρώτες αποχωρήσεις χωρών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως χτυπά και τη Eurovision. Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο είναι οι δύο πρώτες χώρες που ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.
Οι δύο βαλκανικές χώρες ενημέρωσαν την EBU πως λόγω κόστους συμμετοχής, δεν θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την παρουσία τους στη Eurovision 2023, που θα διεξαχθεί το Μάιο στο Λίβερπουλ της Βρετανίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πληρώνουν ένα ποσό για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, ωστόσο το ποσό διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της χώρας.

Παράλληλα, ορισμένες χώρες κλήθηκαν να πληρώσουν περισσότερα για τη δική τους συμμετοχή, μετά την αποπομπή της Ρωσίας από τον διαγωνισμό, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Εκτός από το σημαντικό κόστος των τελών εγγραφής, καθώς και το κόστος παραμονής στη Μεγάλη Βρετανία – αντιμετωπίσαμε επίσης έλλειψη ενδιαφέροντος από χορηγούς, οπότε αποφασίσαμε να κατευθύνουμε τους υπάρχοντες πόρους στη χρηματοδότηση τρεχόντων και προγραμματισμένων εθνικών έργων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου, RTCG.

Με τη σειρά του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βόρειας Μακεδονίας, MRT, σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «το αυξημένο τέλος εγγραφής για τη συμμετοχή», καθώς και η ενεργειακή κρίση στη Βόρεια Μακεδονία, τους ανάγκασαν να λάβουν την απόφαση αυτή.