Αρχική Θέατρο Πέθανε ο σπουδαίος, πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ

Πέθανε ο σπουδαίος, πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο πρωτοποριακός Βρετανός θεατρικός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ, ο δημιουργός που άφησε το αποτύπωμα του σε δύο αιώνες και χαρακτηρίστηκε «ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός σκηνοθέτης», άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών.

Ο Πίτερ Μπρουκ επαναπροσδιόρισε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το θέατρο. Το μεγαλειώδες όραμα του συνοψίστηκε σε ένα θέατρο με απλά υλικά, λιτά εκφραστικά και τεχνικά μέσα.

O Πίτερ Στίβεν Πολ Μπρουκ (Peter Stephen Paul Brook) γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου 1925. Ξεκίνησε να σκηνοθετεί το 1942. Μεγάλο μέρος της εντυπωσιακής πορείας του ανήκει ήδη στην Ιστορία του Θεάτρου.

Με βάση του τη Γαλλία και το θέατρο Bouffes du Nord ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, κέρδισε πλήθος θεατρικών βραβείων και χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός σκηνοθέτης».

Μεταξύ άλλων, είχε κερδίσει πολλά βραβεία Tony και Emmy, ένα βραβείο Laurence Olivier, ένα Premium Imperiale και ένα Prix Italia. Με τo Royal Shakespeare Company του Stratford, ο Μπρουκ σκηνοθέτησε την πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του Marat/Sade το 1964. Ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1965 και κέρδισε το βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου και ο Μπρουκ του καλύτερου σκηνοθετη.

Στα θεατρικά του επιτεύγματα συγκαταλέγεται και η σκηνοθεσία της 9ωρης παράστασης «Μαχαμπαράτα», του μεγαλύτερου ινδικού έπους, χαιρετίστηκε ως το θεατρικό γεγονός του αιώνα μας.