Αρχική Μουσική Έρχεται το Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο Μουσικής – Έναρξη με ένα...

Έρχεται το Φεστιβάλ της Άνοιξης στο Μέγαρο Μουσικής – Έναρξη με ένα από τα καλύτερα πιανιστικά δίδυμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

 

Η αυλαία του Φεστιβάλ της Άνοιξης, της εαρινής γιορτής των τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανοίγει με την Katia(Κάτια) και την Marielle Labèque (Μαριέλ Λαμπέκ), ένα από τα καλύτερα πιανιστικά δίδυμα διεθνώς. Το Φεστιβάλ της Άνοιξης (Megaron Spring Festival) είναι μια νέα πρωτοβουλία του Μεγάρου που φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε σημαντικό θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής.

Στην εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ, την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, οι δύο φημισμένες σολίστ από τη Γαλλία θα ερμηνεύσουν τις «Έξι αρχαίες επιγραφές για δύο πιάνα» του Κλωντ Ντεμπυσσύ, την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» (εκδοχή για δύο πιάνα) του Ίγκορ Στραβίνσκι και τη «Φαντασία σε φα ελάσσονα, για πιάνο, τέσσερα χέρια» του Φραντς Σούμπερτ.

Η Κάτια και η Μαριέλ Λαμπέκ διαπρέπουν εδώ και πέντε δεκαετίες στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες του κόσμου. Ως πιανιστικό ντούο φημίζονται για το σπινθηροβόλο και φινετσάτο παίξιμό τους, αλλά και για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο συνδυάζουν τις διαφορετικές μουσικές ιδιοσυγκρασίες τους.

Κατά τη διάρκεια της εντυπωσιακής καλλιτεχνικής τους πορείας, έχουν παίξει με τις διασημότερες ορχήστρες του κόσμου (μεταξύ άλλων, Φιλαρμονικές Aγίας Καικιλίας, Βερολίνου, Βιέννης, Λονδίνου, Λος Άντζελες, Νέας Υόρκης και Σκάλας του Μιλάνου, Στάατσκαπελλε Δρέσδης, Γκεβάντχαους Λειψίας, Κονσέρτχεμπαου, Ορχήστρα του Παρισιού, Συμφωνικές του Σικάγο, της Βοστώνης και του Λονδίνου) υπό τη διεύθυνση κορυφαίων μαέστρων (Alsop, Altinoglu, Bychkov, Davis, Dudamel, Gimeno, Grazinyte-Tyla, Inkinen, Langrée, Mehta, Mena, Orozco-Estrada, Ozawa, Pintscher, Prêtre, Rattle, Rouvali, Salonen, Tilson Thomas, van Zweden). Έχουν επίσης συμπράξει με διεθνώς διακεκριμένα σύνολα μπαρόκ μουσικής και έχουν πραγματοποιήσει περιοδείες με την Ορχήστρα της Εποχής του Διαφωτισμού. Επιπλέον, οι Κάτια και Μαριέλ Λαμπέκ έχουν συνεργαστεί με μεγάλους σύγχρονους συνθέτες, όπως, μεταξύ άλλων, οι Berio, Ligeti και Messiaen, ενώ έχουν παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια τα νέα κοντσέρτα του Philip Glass και του Bryce Dessner. Αυτή τη σεζόν, ερμηνεύουν σε πρώτη εκτέλεση το νέο κοντσέρτο του Nico Muhly.

Οι αδελφές Λαμπέκ συμμετέχουν συχνά σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή του κοινού να σπάει όλα τα ρεκόρ. Η εμφάνισή τους με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο Θέατρο Waldbühne συγκέντρωσε πάνω από 33.000 άτομα περισσότεροι από 100.000 θεατές τις απόλαυσαν ζωντανά στο Vienna Summer Night Concert, στο Ανάκτορο Schönbrunn, ενώ 1,5 εκατ. άτομα από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη συναυλία από την τηλεόραση.

Η δισκογραφία των αδελφών Λαμπέκ είναι πλούσια και καλύπτει ευρύ ρεπερτόριο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηχογράφηση σύγχρονων έργων. Έχουν λάβει μέρος σε πολλές επιτυχημένες οπτικοακουστικές παραγωγές. Κατόπιν πρόσκλησης της Αίθουσας Philharmonie του Παρισιού, λαμβάνουν μέρος σε ένα νέο project για δύο κιθάρες και δύο πιάνα.

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Άνοιξης συνεχίζονται την 1η Απριλίου με τη συναυλία της μεγάλης κυρίας του πιάνου Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό. Στις 3 Απριλίου έρχεται στο Μέγαρο ο Γκωτιέ Καπυσόν, ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του βιολοντσέλου διεθνώς, ο οποίος θα μοιραστεί τη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος με τον αγαπημένο φίλο του Ζερόμ Ντυκρό, διακεκριμένο πιανίστα και συνθέτη. Στις 4 Απριλίου εμφανίζεται στο Μέγαρο η Μαρία Ζοάο Πίρες, κορυφαία πιανίστα με μακρά διεθνή πορεία, πάμπολλες βραβεύσεις και διθυραμβικές κριτικές, δισκογραφικές καταθέσεις αναφοράς αλλά και ιδιαίτερα αξιόλογες ζωντανές ερμηνείες στο κλασικό και το ρομαντικό ρεπερτόριο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), μια από τις πιο αξιόλογες ορχήστρες κρουστών της Ευρώπης, το Σύνολο Les Percussions de Strasbourg, έρχεται στην Αθήνα στις 10 Απριλίου για να μας μυήσει στον ιδιότυπο κόσμο του μεγάλου αρχιτέκτονα των ήχων. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας πολιτιστικών φορέων για το έτος Ξενάκη (https://meta-xenakis.org). H αυλαία του Megaron Spring Festival κλείνει με το σπουδαιότερο χορευτικό γεγονός της άνοιξης: τις τρεις παραστάσεις (15, 16 και 17/4) της Martha Graham Dance Company, της ομάδας που δημιούργησε η ιέρεια του μοντέρνου χορού, ενός ιστορικού συνόλου που έχει πίσω του 95 χρόνια πρωτοποριακής δημιουργίας και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες συναρπάζοντας εκατομμύρια θεατές. Οι χορευτές του εμβληματικού συγκροτήματος θα παρουσιάσουν σε πρώτη πανευρωπαϊκή τη νέα παραγωγή «Canticle for Innocent Comedians» («Ψαλμός για αθώους κωμωδούς»).