Αρχική Κινηματογράφος Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας – ΑΓΩΝ είναι γεγονός

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας – ΑΓΩΝ είναι γεγονός

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 10-16 Μαΐου 2022.
Η σκηνοθέτις Μέμη Σπυράτου, που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ και ο Δημήτρης Κομνηνός, καλλιτεχνικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οδύσσεια – Πολιτιστικές Εκδηλώσεις», σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), προκηρύσσουν το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας- ΑΓΩΝ, με θεματικό τίτλο «Οικουμενική Κοινότητα».

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 10-16 Μαΐου 2022 με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Μέμη Σπυράτου το 1995, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός διετούς (biennale) Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, έπειτα από τρεις βραβεύσεις της σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο). Θεώρησε πως είναι εθνικό ζήτημα η δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Ελλάδα, χώρα, συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, στην οποία δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο, ειδικά τη στιγμή που η Ευρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Eλβετία, κ.ά.).

H Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου- ΑΓΩΝ, πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Άννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Στα 25 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (National Gallery of Art-Washington, Goethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κ.ά.) και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η προβολή ταινιών από μεγάλα δίκτυα (BBC, RAI, ARTE, ZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ), αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

H θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή του κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Το όνειρο της οικουμενικής πολιτείας των ανθρώπων που θεμελιώνεται στις έννοιες της ελευθερίας, ισονομίας και δικαιοσύνης κρατάει όσο κρατάει η ανθρώπινη ύπαρξη» επισημαίνει η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Μέμη Σπυράτου, «Και παρόλο που μοιάζει ουτοπικό, εμείς επιμένουμε πως δεν είναι ακατόρθωτο. Γι’ αυτό ελπίζουμε. Αν όχι για εμάς, ελπίζουμε για τον μελλοντικό άνθρωπο, το οικουμενικό «Εμείς». Γι’ αυτό αφιερώνουμε το 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, στον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη που πρώτος μεταξύ ίσων, οραματίστηκε την «Οικουμενική Κοινότητα», συμπυκνώνοντας το όραμα της αρχαιολογικής έρευνας στη λιτή ρήση του: «Ο άνθρωπος είναι ένα χρέος».

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και της δημοσιογραφίας, συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές του 11ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Την Προκριματική Επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με την επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, απαρτίζουν αλφαβητικά: Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών/Πέγκυ Λάγιου, παραγωγός/Γιώργος Μουζακίτης, σκηνοθέτης-παραγωγός/Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος/Ζέτα Ξεκαλάκη, αρχαιολόγος, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες/Πέπη Ραγκούση, δημοσιογράφος/Γεωργία Σαλαμπάση, σκηνοθέτης/Γιάννης Σημηριώτης, ειδικός στις νέες τεχνολογίες/Άρης Φατούρος, σκηνοθέτης-παραγωγός, σύμβουλος προγράμματος Βουλή-Τηλεόραση

Την Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, απαρτίζουν αλφαβητικά: Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης/Dario di Blasi, αρχαιολόγος, διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Φλωρεντίας, Ιταλία/Nazim Güveloğlu, παραγωγός-σκηνοθέτης, Τουρκία/Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης/Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης/Lada Laura, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Split, Κροατία/Άννα Νταλάρα, εκδότης-παραγωγός συναυλιών/Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης/Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχών λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, www.agonfestival.com.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Φεστιβάλ στο τηλέφωνο 210 3312990 και στο e-mail: info@agonfestival.com