Αρχική Θέατρο Νίκος Ορφανός: “Θα δημιουργήσουμε ένα στολίδι για τη Λαμία” (Φωτογραφίες / Βίντεο)

Νίκος Ορφανός: “Θα δημιουργήσουμε ένα στολίδι για τη Λαμία” (Φωτογραφίες / Βίντεο)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

“Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης πρόκειται να αφήσει ένα καινούργιο πολιτιστικό αποτύπωμα, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στο ελληνικό θέατρο”. Έρχεται το e-theatro και για το ΔΗΠΕΘΕ μας!

 

Αυτή ήταν η “υπόσχεση” που έδωσε ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Νίκος Ορφανός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου.

Τον Νίκο Ορφανό καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αμαλία Ποντίκα, μόνο που όπως είπε ο κ. Καραΐσκος μόνο ξένη δεν είναι η πόλη μας για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή ο οποίος έχει καταγωγή από τη Λαμία, καθώς είναι η γενέθλια πόλη της μητέρας του αλλά και ο ίδιος έκανε το 1ο του επαγγελματικό βήμα, πριν 29 χρόνια, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Ριζικές αλλαγές στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Ο Δήμαρχος μίλησε για “ολική επαναφορά” του ΔΗΠΕΘΕ και τόνισε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός που υπέβαλλε στο Δ.Σ. ο Νίκος Ορφανός ήταν ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στην επιλογή του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.  Είπε ακόμη πως αισιοδοξεί ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης θα αφήσει το αποτύπωμά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της πόλης μας αλλά και της χώρας ολόκληρης!

Για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης μας μίλησε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αμαλία Ποντίκα η οποία επεσήμανε ότι η καλλιτεχνική πορεία του Νίκου Ορφανού έως σήμερα, το εγγυάται.

Η κα Ποντίκα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φλέγον θέμα των ημερών, μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της, το οποίο επηρέασε και τον κόσμο του θεάτρου με καταγγελίες για σωματική και ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και δήλωσε την συμπαράστασή της προς όλες τις γυναίκες που έχουν βρεθεί σε τέτοια θέση ενώ τις παρότρυνε να μιλήσουν και να μη φοβούνται.

“Θα δημιουργήσουμε ένα στολίδι για τη Λαμία”

Ο Νίκος Ορφανός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας σήμερα καλωσορίζετε εσείς εμένα αλλά σε λίγο θα σας καλωσορίζω εγώ στο χώρο του θεάτρου και στη νέα αυτή αρχή για το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Αναφέρθηκε στη δύσκολη εποχή που διανύει το θέατρο, την πιο δύσκολη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα όλο αυτό θα είναι παρελθόν και θα λειτουργήσει ξανά το θέατρο όπως πρέπει.

“Θα δημιουργήσουμε ένα στολίδι για τη Λαμία” είπε χαρακτηριστικά πριν αναφέρει τους στόχους του και τους άξονες στους οποίους πρόκειται να κινηθεί, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένας πρότυπος καλλιτεχνικός οργανισμός, εφάμιλλος όχι μόνο με τους αντίστοιχους ελληνικούς αλλά και ξένους οργανισμούς.

“e-theater: το ψηφιακό ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης” 

Ξεκινάει η πλήρης και σε σωστή βάση οργάνωση και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του θεάτρου, είπε ο κ. Ορφανός και διευκρίνισε ότι εννοεί τα πάντα! Από τους χώρους και το βεστιάριο, μέχρι την ψηφιοποίηση του υλικού, τη δημιουργία καναλιού στο YouTube και την άμεση ανατροφοδότηση μέσω των social media όλων των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ το οποίο όπως τόνισε θα έχει συνεχή, καθημερινή όσο το δυνατόν, παρουσία στην πόλη.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Μίλησε ακόμη για το πόσο σημαντική θεωρεί την ανανέωση της σχέσης του Θεάτρου με το κοινό της πόλης, την οποία δε θεωρεί αυτονόητη καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε “το κοινό πρέπει να το ξανακερδίσουμε” αλλά και να δημιουργηθούν νέοι θεατές.

Παιδικό θεατρικό εργαστήρι 

Ανακοίνωσε τη δημιουργία παιδικού και νεανικού θεατρικού εργαστηρίου τονίζοντας ότι τα παιδιά είναι πρώτη του προτεραιότητα και διαβεβαιώνοντάς μας ότι θα στελεχωθεί από ειδικούς θεατροπαιδαγωγούς και θα εποπτεύεται από τον ίδιο καθώς έχει αρκετή εμπειρία στο παιδικό θέατρο.

Ανάδειξη ντόπιων καλλιτεχνικών δυνάμεων

Πρόθεση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι να αναδείξει τους καλλιτέχνες που έχουν καταγωγή από την πόλη, τη Ρούμελη, τη Στερεά και οι οποίοι θα προσκληθούν να έρθουν στην Λαμία και να συνεργαστούν με το ΔΗΠΕΘΕ με στόχο την αναβάθμιση του θεάτρου και την αποτελεσματικότερη εξωστρέφειά του.

Διάδοση του ΔΗΠΕΘΕ έξω από τα όρια της Λαμίας

Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στόχο έχει να μπει δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη ολόκληρης της χώρας και ο τρόπος για να το επιτύχει αυτό είναι, εκτός από τις συνέργειες που θα δημιουργηθούν με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, να παράγει και να σχεδιάζει τις δικές του πρωτότυπες παραγωγές και η δράση του να διαδοθεί έξω από τα στενά όρια της Λαμίας και της περιοχής μας.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός μίλησε για “καινούργιο πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη και το ελληνικό θέατρο”.

ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ MAG24: Κερδίστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ ένα smartphone!

Αξιοποίηση των ερασιτεχνικών ομάδων της περιοχής

Στην ερώτηση αν σκοπεύει να αξιοποιήσει με κάποιον τρόπο τις ερασιτεχικές θεατρικές ομάδες της περιοχής οι οποίες είναι πολλές, ο κ. Ορφανός απάντησε ότι γνωρίζει πως έχει πολλές ερασιτεχνικές ομάδες η περιοχή οι οποίες είναι δραστήριες εδώ και δεκαετίες και πως στόχος του είναι να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής.  Ανέφερε χαρακτηριστικά πως βλέπει τις ομάδες αυτές και ως ένα “φυτώριο” ανθρώπων που θα θελήσουν να ασχοληθούν με το θέατρο και όχι μόνο ως ηθοποιοί αλλά σε όλες τις ειδικότητες του θεάτρου.

Είπε μάλιστα ότι σκέφτεται ακόμα και τη δημιουργία ενός φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων στο οποίο θα μπορούσε να αναδειχθεί και να προβληθεί η δουλειά τους.  Χαρακτηριστικά είπε “όνειρό μου και μεγάλο μου όραμα για το ΔΗΠΕΘΕ είναι να δημιουργθούν οι διαδικασίες που να αναδεικνύουν το ίδιο και τους συντελεστές του”.

Αξιακή και ιστορική η επέτειος του 1821

Σε ερώτηση σχετική με τις δράσεις που έχει προγραμματίσει για το ΔΗΠΕΘΕ για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, απάντησε ότι σαφώς και θα γίνουν σχετικές δράσεις οι οποίες λόγω της πανδημίας μπορεί, κάποιες από αυτές, να μεταφερθούν και στην επόμενη χρονιά αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία καθώς η επέτειος του 1821 είναι περισσότερο αξιακή και ιστορική και λιγότερο ημερολογιακή.

Το θέατρο να αντιμετωπίσει τους σκελετούς που έχει στη ντουλάπα του

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για λεκτική και ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο θέατρο, δήλωσε ότι το θέατρο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους σκελετούς που έχει στη ντουλάπα του για να βελτιωθεί.

Συγκεκριμένα για το δικό του ρόλο ως καλλιτεχνικός διευθυντής τόνισε ότι θεωρεί υποχρέωσή του να δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλους όσοι απασχολούνται στο θέατρο ενώ είπε χαρακτηριστικά “αν δεν έχεις χαρούμενους εργαζόμενους και ευτυχισμένους καλλιτέχνες, δεν έχεις και ευτυχισμένους και χαρούμενους θεατές”

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη τύπου καθώς και φωτογραφίες: