Αρχική Θέατρο Νέα εποχή για το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής

Νέα εποχή για το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα καλά νέα για την χειμερινή σεζόν αυξάνονται και στη λίστα προστίθεται μια είδηση που σηματοδοτεί τη νέα εποχή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, το χώρο όπου δημιούργησε ο Λευτέρης Βογιατζής, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός αξεπέραστων παραστάσεων και μεγάλων σκηνικών εμπειριών, ο οποίος έχει τη δική του ξεχωριστή πλέον θέση στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. Ο γνωστός παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος αναλαμβάνει τη διαχείριση του ιστορικού θεάτρου της Κυψέλης για μια δεκαετία και η έναρξη της νέας εποχής του θεάτρου Οδού Κυκλάδων σηματοδοτείται από το ανέβασμα των σπουδαίων έργων «Συμφορά από το πολύ μυαλό» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και «Τέφρα και Σκιά» του Γιώργου Σκεύα.

Είναι σπουδαίο το έργο το οποίο επέλεξε ο Στάθης Λιβαθινός να κάνει το come back στο ελεύθερο θέατρο μετά το τέλος της θητείας του ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο. Το «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, είναι μία έμμετρη κλασική κωμωδία, ένα από τα καλύτερα έργα της ρωσικής λογοτεχνίας και ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986. Έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Θα την δούμε στο Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων -Λευτέρης Βογιατζής τον Δεκέμβριο του 2020,με έναν επιλεγμένο 15μελή θίασο ως επί το πλείστον νέων ηθοποιών.

Ωστόσο τη σεζόν στο Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων -Λευτέρης Βογιατζής θ’ ανοίξει τον Οκτώβριο το έργο «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά. Στο ψυχολογικό δράμα μια γυναίκα μιλά στον άντρα της για τη σχέση με τον πρώην εραστή της και οι αναμνήσεις της μπερδεύονται με την πραγματικότητα και καταλήγουν να γίνουν ένας πολιτικός εφιάλτης. Αξέχαστες μας έμειναν οι ερμηνείες της Ρένης Πιττακή και του Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνοθεσία του, το 2000. Μάλιστα τα φιλμς που αποτελούσαν μέρος της τότε παράστασης είχε υπογράψει ο Γιώργος Σκεύας.

Τα σχέδια του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου

Από τους πιο έμπειρους και δραστήριους θεατρικούς παραγωγούς ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος έχει σκοπό στη νέα εποχή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής «να αντλήσει έμπνευση από το έργο και το πνεύμα του Λευτέρη Βογιατζή, αλλά και να δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα ρεπερτόριο με νέες παραστάσεις και νέες καλλιτεχνικές προτάσεις. Παράλληλα, επιστρέφουν δυναμικά τα σεμινάρια και εργαστήρια της “νέας ΣΚΗΝΗΣ”, στα οποία ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο ίδιος και στα οποία θα διδάξουν καλλιτέχνες που δούλεψαν μαζί του, όπως η Αμαλία Μουτούση, ο Νίκος Κουρής, ο Γιώργος Σκεύας και άλλοι. Τέλος προγραμματίζεται η αξιοποίηση του πολύτιμου και σπάνιου οπτικοακουστικού αρχείου του Λευτέρη Βογιατζή που έχει δωριστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και η συντήρηση στην ανανεωμένη αποθήκη του θεάτρου των πολύτιμων κοστουμιών, σκηνικών και εκδόσεων της “Εταιρείας των φίλων της Τέχνης του Θεάτρου”. Μια παρακαταθήκη με αξία ιστορική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την “Εταιρία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου” σε συνεργασία με τη “Λυκόφως”».