Αρχική Agenda Λαμία: «Παρά – Μυθολογία», έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Παπασταμούλη

Λαμία: «Παρά – Μυθολογία», έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Παπασταμούλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η έκθεση του Κώστα Παπαστανούλη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής δημιουργία, φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 30 Νοεμβρίου.

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Κώστας Παπασταμούλης γεννήθηκε στη Λαμία. Αφού τελείωσε την Ανωτάτη  Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στη Ζωγραφική (Νικολάου, Μόραλης), συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφίες για πέντε χρόνια στο Παρίσι, στην Ecole Νationalle Superieure des Arts decoratifs και στην Ecole Nationalle Superieure des Arts Appliqeus et metiers d’Art της Σορβόννης.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις (Ώρα, Τιτάνιο, Εποχές, Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας) και πολλές ομαδικές. Έχει συμμετάσχει σε 4 πανελλήνιες εκθέσεις και έχει 4 συμμετοχές στο διεθνές Salon των Γάλλων ζωγράφων στο Παρίσι (Grand Palais) και επίσημη συμμετοχή στη Βουλγαρία 1987. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Γάλλων Ζωγράφων. Έχει διατελέσει καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών και Γραφικών Τεχνών.

Έχει γράψει τα βιβλία: «Γραφιστικές εφαρμογές 1», «Χρώμα- Σκίτσο και αρχές ελεύθερου σχεδίου», «Το χρώμα και το σχέδιο στη ζωγραφική». Έργα του έχουν αγοραστεί από το Ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού. Βρίσκονται επίσης στις Πινακοθήκες Ιεράπετρας, Λεωνιδίου Μυτιλήνης, στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, στο μουσείο Ι. Βορρέ, στην πινακοθήκη Λαμίας, στην πινακοθήκη Κορίνθου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στη διεθνή έκθεση του Grand Palais αγόρασε έργο του το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού. Το 2013, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, παρουσίασε ενότητα έργων του με θέμα: «ο Παρθενώνας και μνημεία με φόντο τον βράχο της Ακρόπολης».

 

Λίγα λόγια για την Παρα-μυθολογία

«Η Παραμυθολογία είναι μια σειρά έργων που με απασχόλησε πολλά χρόνια.

Αφορμή και πηγή είναι η μυθολογία μας, τα ανάγλυφα και οι παραστάσεις των αγγείων μας.

Είναι μια σειρά έντονων χρωματικών και σχεδιαστικών συνθέσεων, όπου κυριαρχεί μαζί με το χρώμα, το χρυσό και ένα παραμύθι.

Οι παραστάσεις αυτές δεν ήθελα να είναι συγκεκριμένες, ώστε να θυμίζουν πρόσωπα και γεγονότα, αλλά να παρασέρνουν το θεατή στη φαντασίωσή του και στην… προσωπική του μυθολογία.»

Κ. Παπασταμούλης

INFO:
«Παρα-μυθολογία»
Έως το Σάββατο 30 Νοεμβρίου.
Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος»
Αινιάνων 6 Λαμία – Τ.Κ. 35100 – Τηλ.: 2231046887 – Φαξ: 2231046891 – emails: galery@otenet.gr