Το Φεστιβάλ του Σαράγεβο, σημείο συνάντησης του κινηματογράφου της ΝΑ Ευρώπης

kalkanteras Avatar

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο το 2022 κατέρριψε ρεκόρ επισκεψιμότητας και αυτόν τον μήνα, μετά την έναρξη λειτουργίας του διαδικτυακού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων, φαίνεται να ξεπερνά ξανά αυτό το όριο.

Είναι μια απόδειξη της διαρκούς σχέσης αγάπης μεταξύ μιας πόλης και ενός Φεστιβάλ που ιδρύθηκε σε αδύνατες συνθήκες το 1995, στο τέλος μιας βίαιης, τετραετούς πολιορκίας και έδειξε ότι ακόμη και σε περιόδους πολέμου, ο κινηματογράφος μπορούσε να αντέξει, αναφέρει το Variety.

Το Φεστιβάλ επέστρεψε από τις 11 έως τις 18 Αυγούστου, με τους διοργανωτές να επιμένουν ότι η 29η έκδοση της διοργάνωσης θα παραμείνει πιστή στις ρίζες της.

«Θέλαμε να διατηρήσουμε το Φεστιβάλ επικεντρωμένο στους κύριους στόχους του: να παρουσιάσουμε τα καλύτερα του κινηματογράφου σήμερα στο κοινό μας στο Σεράγεβο και να παρέχουμε μια πλατφόρμα για την κινηματογραφική βιομηχανία στην περιοχή να είναι ένα παράθυρο στον κόσμο» ανέφερε ο διευθυντής του, Γιόβαν Μαριάνοβιτς, ο οποίος πήρε τα ηνία από τον ιδρυτή και επί μακρόν επικεφαλής, Μιρσάντ Πουριβάτρα πέρυσι.

Το Φεστιβάλ με την πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό γεγονός τόσο για τη βιομηχανία όσο και για το κοινό. «Αυτός είναι ο τόπος συνάντησης του κινηματογράφου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες είναι σχεδόν όλοι εδώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ» ανέφερε.

Σαράντα εννέα ταινίες θα διεκδικήσουν τα Βραβεία Καρδιά του Σαράγεβο (Heart of Sarajevo) σε όλα τα διαγωνιστικά σκέλη του Φεστιβάλ, με 11 φιλμ να διαγωνίζονται στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους.

Δύο παγκόσμιες πρεμιέρες, μία διεθνής και πέντε περιφερειακές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για ρεκόρ υποψηφίων κινηματογραφικών έργων, συνολικά 935, αύξηση 25% από πέρυσι.

Στις παγκόσμιες πρεμιέρες περιλαμβάνονται η ταινία «Europa» της Αυστρο-Ιρανής σκηνοθέτιδας Σουνταμπέχ Μορτεζάι και το «Medium», Ελληνίδας σκηνοθέτιδας Χριστίνας Ιωακειμίδη.

Η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε με το ντοκιμαντέρ «Kiss the Future» του Νέναντ Τσίτσιν Σάιντ παραγωγής των Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον για τη σχέση των U2 με το πληττόμενο από τον πόλεμο Σαράγεβο τη δεακετία του 1990. Η ταινία εξιστορεί τις προσπάθειες του συγκροτήματος να δημοσιοποιήσει τα δεινά των πολιορκημένων πολιτών της πόλης κατά τον πόλεμο της Βοσνίας.

Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου του Σαράγεβο παρουσίασε ταινία – έκπληξη, ένα κλασικό βοσνιακό φιλμ πρόσφατα αποκατεστημένο.

 

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Tagged in :

kalkanteras Avatar