«Το γάλα»: Μια εξαιρετική παράσταση στο διαδίκτυο

Άκης Λούκας Avatar

Μια παράσταση – σταθμός για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, που είχε ανέβει στη σκηνή το 2006 σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, επιστρέφει online!

Πρόκειται για το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Παπαχρόνη, που υποδύθηκε τον σχιζοφρενή Λευτέρη αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές, δύο χρόνια πριν χάσει απροσδόκητα τη ζωή του σε τροχαίο.

Το «Γάλα» είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η οποία προσπαθεί να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στην Ελλάδα με τους δύο γιους της, ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια.

Στην παράσταση αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο η απόγνωση και ο ψυχικός σπαραγμός της μάνας για την ασθένεια του μικρού της γιου, καθώς και ο φόβος που της προκαλεί ο κοινωνικός ρατσισμός του περιβάλλοντός της.

Ο θεατής βλέπει τη βία να διαδέχεται την τρυφερότητα, την ένταση να εναλλάσσεται με τη γαλήνη, την απελπισία να σβήνει από την ελπίδα, το όνειρο να γίνεται εφιάλτης, η πραγματικότητα να «μπλέκεται» με την ψευδαίσθηση και η ψευδαίσθηση να μοιάζει με την αλήθεια.

Έντονα συναισθήματα που εκφράζονται με σπαρακτικό τρόπο στη σκηνή, δυνατές συγκρούσεις, εξαιρετικές κορυφώσεις και κυρίως μια συγκλονιστική ιστορία και μια μαρτυρία που κάνουν το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη ίσως το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων.

Υπόθεση

Η παράσταση μας παρουσιάζει την τραγική ιστορία τριών ηρώων, της 45χρονης Ρήνας και των δύο γιων της, Αντώνη (25 ετών) και Λευτέρη (23 ετών). Έχοντας μεταναστεύσει εδώ και χρόνια από την Τιφλίδα, ο Αντώνης, φιλόδοξος και πρόθυμος να ανελιχθεί κοινωνικά, γυρνώντας την πλάτη στις ρίζες του, διατηρεί σχέση με την κόρη του αφεντικού του, την οποία και ετοιμάζεται να παντρευτεί. Από την άλλη, ο Λευτέρης παραμένει αδύναμος και αφελής, ενώ αρνείται να ζήσει στο σήμερα, τη στιγμή που η συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο περίεργη.

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Αντώνης επισκέπτεται τη μητέρα του και τον αδερφό του με σκοπό να τους ανακοινώσει τον γάμο του και να τους γνωρίσει τη μέλλουσα σύζυγό του. Η επίσκεψη του Αντώνη, ωστόσο, γίνεται αφορμή ώστε βαθιά προβλήματα που στοιχειώνουν και τους τρεις να έρθουν στην επιφάνεια. Από τη μια, ο Λευτέρης αναζητά την αγάπη του αδερφού του μέσα από το ξεχασμένο παρελθόν τους, ενώ από την άλλη ο Αντώνης προσπαθεί να ξεπεράσει τις ενοχές του απέναντι στον Λευτέρη και παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της αυταπάρνησης. Η Ρήνα στέκεται στη μέση και ζώντας τον καθημερινό φόβο, προσπαθεί να τους φέρει κοντά.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης. Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης. Σκηνικά – Κοστούμια: Έυα Μανιδάκη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Βοηθός σκηνογράφου: Γιάννης Αρβανίτης. Με τους Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννο Περλέγκα, Κωνσταντίνο Παπαχρόνη, Μαρία Παπαστεφανάκη

Παρακολουθήστε την παράσταση στο Youtube:

πηγη topontiki.gr

Tagged in :

Άκης Λούκας Avatar