Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου – Οι καλύτερες ταινίες του 2023

kalkanteras Avatar

Ολοκληρώθηκε και φέτος η ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για την ανάδειξη των καλύτερων ταινιών του έτους.
Κάθε μέλος της ΠΕΚΚ είχε δικαίωμα να ψηφίσει μια δεκάδα ταινιών, ενώ διενεργήθηκε και παράλληλη ψηφοφορία για την καλύτερη ελληνική ταινία (εδώ έκαστος κριτικός μπορούσε να ψηφίσει ως τρεις ταινίες).

Έτσι, για το 2023, με βάση την προβολή τους στο εμπορικό κύκλωμα των αιθουσών, ξεχώρισαν τελικά οι παρακάτω ταινίες:

Η «Φόνισσα», το κλασικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έγινε ταινία, σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα

Ξεκινώντας με τα εν Ελλάδι, μάλλον κανείς δεν αμφέβαλε για την επικράτηση της πολυβραβευμένης ταινίας της Ασημίνας Προέδρου«Πίσω από τις θημωνιές». Ακολούθησαν σε απόσταση το «Black stone» και η «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία αντίστοιχα του Σπύρου Ιακωβίδη και της Εύας Νάθενα. Τις δύο πρώτες τις είχαμε πρωτοαπολαύσει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2022, τη νέα εκδοχή του μυθιστορήματος του Παπαδιαμάντη την είδαμε τον Νοέμβριο του 2023.

Η ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» απέσπασε τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β΄ Γυναικείου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Ήχου, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Ίρις 2023

Ισοψηφίες χαρακτήρισαν αντίθετα τη «διεθνή» ψηφοφορία: Ισοψηφία στην κορυφή, ισοψηφία και στη βάση της δεκάδας, η οποία εντέλει ήταν… δωδεκάδα! Καλύτερες ταινίες της χρονιάς, σύμφωνα με τους Έλληνες κριτικούς, λοιπόν, αναδείχθηκαν μετά από μάχη «στήθος με στήθος» η Ζώνη ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ και τα Πεσμένα φύλλα του Άκι Καουρισμάκι. Αμφότερες δεν χρειάζονται ιδιαίτερες παραπάνω συστάσεις, είναι ευρύτατης αποδοχής. Όπως, άλλωστε, και όλες οι ταινίες της λίστας που ακολουθεί…

«Ζώνη ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Οι ψήφοι των μελών της ΠΕΚΚ έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στην ιστοσελίδα (pekk.gr), όπου θα βρείτε και πλούσια στατιστικά στοιχεία. Σημαντικό είναι το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία, το οποίο ξεπέρασε και πάλι το 80%! Όσα αφορούν στην ψηφοφορία θα συμπεριληφθούν -ως είθισται- και στην ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος».

«Πεσμένα φύλλα» του Άκι Καουρισμάκι

Εκεί θα περιέχονται ακόμα κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2023, ενώ δεν θα λείψει αναδρομή στις δράσεις της ΠΕΚΚ, παρουσίαση όσων βιβλίων για την έβδομη τέχνη κυκλοφόρησαν, αλλά και το «box office» για τα εισιτήρια εν Ελλάδι και το «Εις μνήμην», η πιο προσεγμένη ανασκόπηση των κινηματογραφικών απωλειών της χρονιάς.

«Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε

Οι 10 (+2) καλύτερες ταινίες του 2023

1) Ζώνη ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ και

-) Πεσμένα φύλλα του Άκι Καουρισμάκι)

3) Ανατομία μιας πτώσης της Ζιστίν Τριέ

4) Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού του Μάρτιν Σκορσέζε

5) Τα πνεύματα του Ινισέριν του Μάρτιν Μακ Ντόνα

6) Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν

7) Tar του Τοντ Φιλντ

8) Περασμένες ζωές της Σελίν Σονγκ

9) Ξερά χόρτα του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

10) Στο γραφείο των καθηγητών του Ιλκέρ Τσατάκ

-) Το τέρας του Χιροκάζου Κορεέντα

-) Η χώρα του Θεού του Χλίνουρ Πάλμασον

«Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν


Οι 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2023

1) Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

2) Black stone του Σπύρου Ιακωβίδη

3) Φόνισσα της Εύας Νάθενα

 

 

Tagged in :

kalkanteras Avatar