Πέθανε ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Jean-Claude Lord – «Σφράγισε την ιστορία της έβδομης τέχνης στο Κεμπέκ»

kalkanteras Avatar

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών, ο κινηματογραφιστής Ζαν-Κλοντ Λορντ (Jean-Claude Lord), σκηνοθέτης πολλών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που σφράγισε την ιστορία της έβδομης τέχνης στο Κεμπέκ.

Ο Ζαν-Κλοντ Λορντ ήταν «ένας πρωτοπόρος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στο Κεμπέκ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό σε συλλυπητήριο μήνυμα στο Twitter.

 

Ο σκηνοθέτης πέθανε το βράδυ του Σαββάτου από τις επιπλοκές ενός εγκεφαλικού που υπέστη στις 30 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο γιος του Ζαν-Σεμπαστιέν σε μήνυμα που ανάρτησε την Κυριακή στο Facebook.

 

Ο Φρανσουά Λεγκό δηλώνει ότι «έχει κρατήσει ωραίες αναμνήσεις», μεταξύ άλλων έργων του σκηνοθέτη, της τηλεοπτικής σειράς «He Shoots, He Scores», για τους κύκλους του επαγγελματικού χόκεϊ, που είχε προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στο Κεμπέκ.

 

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, εικονολήπτης και παραγωγός, ο Ζαν-Κλοντ Λορντ έχει περισσότερες από 10 ταινίες στο ενεργητικό του, όπως Bingo (1974) ή Το Επισκεπτήριο του Τρόμου (1982).

 

 

 

 

Η κοινωνική δέσμευση του σκηνοθέτη, επικριτή της εξουσίας και των εδραιωμένων αρχών, «ήταν στο επίκεντρο της δουλειάς του», υπογράμμισε ο γιος του στο μήνυμά του. «Ο Ζαν-Κλοντ Λορντ αυτοπροσδιοριζόταν όχι ως καλλιτέχνης αλλά ως ένας “επικοινωνιακός” άνθρωπος που του άρεσε να αμφισβητεί τις αξίες της κοινωνίας στην οποία ζούμε», πρόσθεσε.

 

Tagged in :

kalkanteras Avatar