ΛΑΜΙΑ: Έκθεση Ουκρανών Καλλιτεχνών – Από την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα έρχεται στην PurPur Gallery

Άκης Λούκας Avatar

Ukrainian Contemporary Art Project in Greece

7 Οκτωβρίου – εγκαίνια στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία (Αθήνα) και 11-25 Οκτωβρίου – Γκαλερί Pur Pur (Λαμία)

Εγκαίνια στην PurPur Gallery στη Λαμία: 11 Οκτωβρίου 2019 στις 19.00

Διάρκεια έκθεσης : 11-25/10/2019

 

Διοργανωτές: Κέντρο Πολιτισμού «ArtLine» (Ουκρανία) σε συνεργασία με την «Pur Pur Gallery» (Ελλάδα) με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα και του Δήμου Λαμιέων.
Participants of the project:
Marianna Abramova , Iryna Akimova, Lidiia Grynko, Liliia Zadoianchuk, Inna Katiushchenko, Lana Kaufman, Alyona Kichkina, Tatiana Korol, Alexandra Musienko, Katerina Pyatakova, Nataliia Stryzhko, Elena Smal
Θέμα: ομορφιά, αρμονία, αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Στην αρχαία Ελλάδα σχηματίστηκαν κλασικοί κανόνες ομορφιάς και ιδέες για έναν αρμονικά ανεπτυγμένο άνδρα, ο οποίος επηρέασε το σχηματισμό πολλών ευρωπαϊκών πολιτισμών.
 Πώς μεταμορφώθηκαν αυτές οι ιδέες στη σύγχρονη κοινωνία; Αυτό που θεωρούμε σήμερα ως κανόνα ομορφιάς;
Πώς άλλαξαν οι ιδέες της αρμονίας και της αρμονικής ανθρώπινης ανάπτυξης; Πώς αυτά τα ιδανικά της ομορφιάς και της αρμονίας ανέπτυξαν την προσωπικότητα της αρχαίας Ελλάδας που προβάλλεται και τροποποιείται σήμερα στις πραγματικότητες της σύγχρονης κοινωνίας γενικότερα και της ουκρανικής κοινωνίας ειδικότερα;
Αυτές οι ερωτήσεις τέθηκαν από τον επιμελητή του έργου – ουκρανός καλλιτέχνης, δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου «ArtLine» Marianna Abramova σε περισσότερους από 10 λαμπρούς Oυκρανούς καλλιτέχνες που εργάζονται σε διαφορετικά στυλ και είδη (ζωγραφική, ζωγραφική στο γυαλί, τέχνη κεραμικά, κούκλες συγγραφέων) να δώσουν τη μοναδική δημιουργική τους αντανάκλαση στο θέμα και να αναζητήσουν τις απαντήσεις μέσω της τέχνης τους.
Το μόνο όριο για την έρευνά τους είναι η τετραγωνική μορφή και το μέγεθος του έργου 50×50 εκ.
«Αυτό το έργο είναι αφιερωμένο σε μια ομορφιά, αρμονία και αρμονική ατομική ανάπτυξη. Στην αρχαία Ελλάδα σχηματίστηκαν κλασσικοί κανόνες ομορφιάς και ιδέες αρμονικά ανεπτυγμένου ανθρώπου. Ο αντίκτυπος αυτών των ιδανικών είναι δύσκολο να αποτιμηθεί.
Η Ελλάδα ονομάζεται λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Προσκάλεσα περισσότερους από 10 λαμπρούς Oυκρανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι διαμορφώνουν την τοπική σύγχρονη σκηνή τέχνης μας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ισχυρό ελληνικό πολιτισμό και να παρουσιάσουν τη μοναδική τους ουκρανική άποψη γι ‘αυτό μέσα από την τέχνη τους.
Έτσι λοιπόν οι καλλιτέχνες είχαν ευρύ φάσμα δημιουργικότητας και προβληματισμών για το τι σημαίνει ένας αρχαίος ελληνικός κανόνας της ομορφιάς για τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας και αυτό που ο πολίτης των πολυσύχναστων πόλεων θεωρεί σήμερα ως ομορφιά και αρμονία. Ως εκ τούτου, ο διάλογος τέχνης χτίστηκε μεταξύ της ιστορίας και της νεωτερικότητας.
Το θέμα αναπτύχθηκε από καλλιτέχνες με πολλές διαφορετικές φιλοσοφικές απόψεις: από την άποψη του αρμονικού τύπου της κοινωνίας (με βάση τις σκέψεις για την ελληνική γενναιότητα) στην εσωτερική ομορφιά της ψυχής που κρύβεται στον κλωβό των σύγχρονων στερεοτύπων και επιρροής των μέσων μαζικής ενημέρωσης, από την άποψη των σύγχρονων οικολογικών προβλημάτων ως μέρος της ανάπτυξης και της επιρροής μας των καινοτομιών υψηλής τεχνολογίας στις ιδέες μας για την ομορφιά και τον τρόπο ζωής στην ομορφιά της Φύσης που εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος δάσκαλος και η αγάπη μας που δεν έχει τέλος Αιώνιες αξίες που είναι πιο ισχυρές από οποιαδήποτε τεχνητά δημιουργημένα είδωλα της σύγχρονης κοινωνίας.
Έτσι, το κοινό θα μπορούσε να δει αυτό το ευρύ φάσμα διαφορετικών απόψεων.
Και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την ουκρανική σύγχρονη ποικιλία τέχνης στο ελληνικό κοινό και να καλέσει σε τέτοιου είδους διάλογο μεταξύ των χωρών μας », – λέει η επιμελήτρια του έργου Marianna Abramova

       

Gallery PurPur Λαμία
Ανθήλης 6β
Τηλ.:6972899633
Ανοιχτά: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-14.00 & 18.00-21.00
Σάββατο 10.00-14.00
Δευτέρα & Κυριακή κλειστά

Tagged in :

Άκης Λούκας Avatar