Γιατί η Billie Eilish είναι η πιο επιδραστική τραγουδίστρια αυτή τη στιγμή -Μια 19χρονη-φαινόμενο

Άκης Λούκας Avatar

Η 19χρονη Billie Eilish, με τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία (και πάνω από 80 εκατομμύρια ακόλουθους στο instagram), είναι ένα φαινόμενο ανάλογο των Beatles.

 

Στις εμφανίσεις της φέρνει το πλήθος στα όρια της έκστασης. Στη δεκαετία του 60 υπήρξε η μπητλομανία. Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για μία EilishMania, με επαινετικό λόγο επίσης, αφού δεν αποτελεί μια κακόβουλη υστερία.

Στην σύγχρονη νεανική μουσική, το έργο της Billie Eilish, καταγράφεται ως θετικό σημείο καμπής, διότι προκαλεί αξιοσημείωτη αλλαγή στις προτιμήσεις της νεολαίας. Κατατροπώνει την έως τώρα κυριαρχία της τραπ, επαναφέρει την μελωδία, την αισθητική, τον ευφυή στίχο, αποθεώνει την ποιοτική έκφραση, ενώ στέκεται πολύ μακριά από την εύκολη (κιτς) στιχοποιία.

Η Billie Eilish, είναι το πραγματικά καλό νέο. Κοινωνικά κρινόμενη, σπέρνει ιδέες αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Εάν η μουσική έχει τη δύναμη να επιδρά στην εξέλιξη της συλλογικής συνείδησης, τότε, ίσως κάποιοι από τους πολυάριθμους νέους που την ακολουθούν, να μπορέσουν να δουν με τα φρέσκα μάτια της δημιουργικής αλλαγής, τον γέρικο κόσμο.

Πιο ευτυχισμένη από ποτέ δηλώνει στον νέο (δεύτερο) δίσκο της Happier than Ever. Όχι γιατί βρίσκει τον ιδανικό σύντροφο αλλά γιατί απομακρύνεται από κάποιον χειριστικό, και τις αδιέξοδες έως βασανιστικές καταστάσεις. When I’m away from you/I’m happier than ever. Είναι ο δίσκος της χρονιάς.

Στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, ο δρόμος για την ευτυχία ορίζεται ως μια οργανωμένη απόδραση από μία κατάσταση δυστυχίας.
Το Happier than Ever, στην αρχή ξεγελάει, μοιάζει σαν νοσταλγική μπαλάντα. Η Μπίλλυ μοιάζει να περιγράφει πολύ μελωδικά τον πόνο ενός χωρισμού όπου το άλλο πρόσωπο φαίνεται να της λείπει. Όχι. Στην εξέλιξη αναδεικνύεται το πραγματικό νόημα. Ένας πλημμυρισμένος χώρος είναι η προηγούμενη φυλακή της. Οι μνήμες των επώδυνων χειριστικών καταστάσεων που της είχε προκαλέσει ο άλλος, σαν ισχυρές βόμβες σκάνε γύρω της.
Γρήγορα όμως, αναδύεται κραυγαλέα η απόφαση από όλα αυτά τα shits να ξεφύγει. Είναι ένας ύμνος στην ελευθερία και την αυτογνωσία. Είναι το απόλυτο τραγούδι για μια κοπέλα που δεν θέλει να είναι κανενός θύμα. Το βίντεο του τραγουδιού που έχει σκηνοθετήσει η ίδια, ανέβηκε στο Youtube πριν δύο εβδομάδες και ξεπέρασε τα 32 εκατομμύρια views.

πηγη iefimerida.gr

Tagged in :

Άκης Λούκας Avatar