ΑΠΘ: Ταινία φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Καννών!

kalkanteras Avatar

Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2.263 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι συντελεστές της είναι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ!

 

Το Χάος που Άφησε Πίσω της, ταινία που γυρίστηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας στη σκηνοθεσία του Νίκου Κολιούκου και της πτυχιακής εργασίας στη φωτογραφία της Αλεξάνδρας Ρίμπα στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, γίνεται η πρώτη ελληνική ταινία που διαγωνίζεται στη LA CINEF του Φεστιβάλ Καννών εδώ και 23 χρόνια, καθώς επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2.263 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι συντελεστές της ταινίας είναι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ ενώ και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για την ταινία είναι του Τμήματος Κινηματογράφου.

 

Επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας του Νίκου Κολιούκου ήταν ο Καθηγητής Σκηνοθεσίας του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, και επιβλέπων της πτυχιακής εργασίας της Αλεξάνδρας Ρίμπα ήταν ο Καθηγητής Διεύθυνσης Φωτογραφίας του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Παναγιώτης Σαλαπάτας.

Με αφορμή τη διεθνή διάκριση, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, δήλωσε «Η ταινία των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Άφησε Πίσω της 2.263 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο και διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Καννών ανάμεσα σε 17 ακόμα ταινίες νέων δημιουργών, γεγονός που αναδεικνύει το ταλέντο των δημιουργών αλλά και το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο».

Το βραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νίκου Κολιούκου θα πραγματοποιήσει τη διεθνή του πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα LΑ CINEF του 77ου Φεστιβάλ των Καννών, ανάμεσα σε 17 ακόμα επιλεγμένες ταινίες νέων υποσχόμενων δημιουργών.

Η ταινία έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποσπώντας τα Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για τη Μαρίνα Σιώτου.

Η ταινία διαγωνίζεται, επίσης, φέτος, εκπροσωπώντας το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, για το Βραβείο Ίρις Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και έχει ήδη προκριθεί στην τελική 12άδα.

Σύνοψη:

Η Άννα νιώθει πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό της, μια μουσική καριέρα στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν θα έμοιαζε άπιαστη, αν ο αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο της. Μια ιστορία για την αγάπη και την εξάρτηση, για όλα αυτά που αγαπάς και για αυτά που θες να αφήσεις πίσω.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ηθοποιοί: Μαρίνα Σιώτου, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Σκιάδη, Μαρία Φιλίνη, Βασίλης Κανάκης, Αιμιλία Τσορτέκη.

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Νίκος Κολιούκος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλεξάνδρα Ρίμπα

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση / Sound Design: Πελαγία Χατζηνικήτα

Σκηνογραφία: Έλενα Κουτσού

Ενδυματολογία: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Costumer: Νέλλη Γόντικα

Μακιγιάζ: Βούλα Χουρτσίδου

Ηχοληψία: Μαρία Πασβάντη, Αγγελική Σαΐντ

Μίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης, Tone Studio

Color Correction: Δημήτρης Μανουσιάκης, Frenel Post Lab

Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλβα Τσουμάνα

Line Producer: Στέφανος Ευαγγελόπουλος

Παραγωγή: Νίκος Κολιούκος, Αλεξάνδρα Ρίμπα, Πελαγία Χατζηνικήτα

Να σημειωθεί ότι το 2001 Τα Μάτια που Τρώνε του Σύλλα Τζουμέρκα ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που διαγωνίστηκε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα LA CINEF του Φεστιβάλ Καννών.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.festival-cannes.com/en/press/press-releases/short-films-and-la-cinef-jury-and-selections-of-the-77th-festival-de-cannes/

Επίσημο trailer: https://youtu.be/EvBmfTyvyCs?si=UOFVR_UC2UYFTfds

απθ

Tagged in :

kalkanteras Avatar