Αρχική Θέατρο Ο σπουδαίος χορογράφος Μπορίς Σαρμάτς το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ο σπουδαίος χορογράφος Μπορίς Σαρμάτς το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρουσιάζει την ιδιαίτερη παράσταση enfant.

Boris Charmatz
enfant
Πειραιώς 260 – Δ
12-14 Ιουλίου, 21.00

«Ο χορός είναι κάτι πολύ ευρύτερο από τη χορογραφία: το πεδίο του θα πρέπει να επεκταθεί αν θέλουμε να τον δούμε να ξεφεύγει από τους στενούς συμβολισμούς μέσα στους οποίους παραμένει περιχαρακωμένος στην κοινωνία μας.» – Μπορίς Σαρμάτς, Μανιφέστο για Ένα Μουσείο Χορογραφίας

Ο Μπορίς Σαρμάτς, μία σημαντική προσωπικότητα όχι μόνο στο σύγχρονο χορό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της διανόησης, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μία ξεχωριστή παράσταση.Πώς μπορεί κανείς να κινηθεί χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου μυϊκή δύναμη; Ένα από τα ερωτήματα που θέτει στην παράσταση enfant, που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 από τις 12 ως τις 14 Ιουλίου. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του (enfant σημαίνει παιδί, στα γαλλικά) είναι ταυτόχρονα μία μελέτη για την ευαίσθητη φύση των παιδιών, αλλά και το ποια θέση μπορεί να έχουν αυτά στο θέαμα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο enfant έχει η κίνηση, όχι μόνο η ανθρώπινη αλλά και η μηχανική. Στην παράσταση συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα παιδιών, 9 χορευτές και 3 μηχανές, που όλοι μαζί συνθέτουν μία πολύπλοκη συλλογική κίνηση. Το βάρος δίνεται στα παιδιά, που ως πρωτογενές υλικό είναι εύθραυστα, εύπλαστα, αλλά και μη ελέγξιμα και μέσα στην παράσταση δρουν υπό την καθοδήγηση των χορευτών. Ένας τεράστιος γερανός μετακινεί τους ενήλικους χορευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακινούν τα παιδιά. Μια πρωτότυπη και συγκινητική έρευνα πάνω στην ανθρώπινη κίνηση.

Η εφήμερη φύση του χορού απασχολεί σταθερά τον Σαρματς. Επί σειρά ετών Διευθυντής του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου Ρεν και Βρετάνης, το οποίο και μετονόμασε σε «Μουσείο Χορού», ανέπτυξε τον προβληματισμό του για την παροδικότητα της τέχνης του, για τις χορογραφίες που χάνονται και για το πώς μπορούν να διασωθούν και να αξιοποιηθούν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγραψε το «Μανιφέστο για ένα Μουσείο Χορού» (Manifestoforadancingmuseum), ενώ το 2015 μετέτρεψε σε μουσείο χορού την TateModernGallery στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας ανάμεσα στα εκθέματα ιστορικές χορογραφίες και ποικίλες άλλες δράσεις.

Η δραστηριότητα του Σαρμάτς που περιλαμβάνει πλήθος χορογραφικών πρότζεκτ, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο, και αποτελεί μεγάλη επιρροή για την αναμόρφωση της τέχνης του χορού από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύει με παιδιά. Στο παρελθόν έχει αναπτύξει το Bocal, ένα νομαδικό σχολείο για παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Επίσης, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Universitätder Künste του Βερολίνου (2007 & 2008), όπου κατάρτησε ένα νέο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για το χορό.

Συντελεστές:
Χορογραφία:
 BorisCharmatz
Ερμηνευτές: AshleyChen, OlgaDukhovnaya, NunoBizarro, MatthieuBurner, JulienGallée-Ferré, PeggyGrelat-Dupont, MaudLePladec, ThierryMicouin, Solène Wachter, και ομάδα παιδιών από το Βερολίνο
Γκάιντα: ErwanKeravec
Φωτισμοί: YvesGodin
Ήχος: OlivierRenouf
Μηχανές: Artefact, FrédéricVannieuwenhuyse, AlexandreDiaz
Βοηθοί: JohannaLemke, FrankWillens
Γενική διεύθυνση σκηνής: FabriceLeFur
Διευθυντές σκηνής: MaxPotiron, FrançoisAubry
Κοστούμια: LaureFonvieille
Φροντιστήριο: StefaniGicquiaud
Φωνή: DalilaKhatir
Ενορχηστρώσεις: LuccioStiz
Βοηθοί παραγωγής: Muséedeladanse, VolksbühneBerlin
Παραγωγή: Μουσείο Χορού / Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Ρεν και της Βρετάνης – Υπό τη διεύθυνση του BorisCharmatz, με την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας – Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων, Δήμος της Rennes, Περιφερειακό Συμβούλιο της Βρετάνης και το Γενικό Συμβούλιο του Ille-et-Vilaine
Συμπαραγωγή: Festivald’Avignon, ThéâtredelaVille-Paris, Festivald’Automne à Paris, InternationalesSommerfestivalHamburg και SiemensStiftung στα πλαίσια του SCHAUPLÄTZE, ThéâtreNationaldeBretagne (Ρεν), LaBâtie-FestivaldeGenève, Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες).

 

Εισιτήρια: 15€ – 25€
Πανεπιστημίου 39, στο 210 3272000 και στο http://greekfestival.gr/gr/events/view/boris-charmatz-2018

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο greekfestival.gr