Αρχική Agenda ΛΑΜΙΑ: Προβολή της ταινίας «Οι Ατίθασες», με ελεύθερη είσοδο, στο Δημοτικό Θέατρο

ΛΑΜΙΑ: Προβολή της ταινίας «Οι Ατίθασες», με ελεύθερη είσοδο, στο Δημοτικό Θέατρο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν την Τρίτη 27-2-2018ώρα 21.15  στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στην προβολή της ταινίας «ΟΙ ΑΤΙΘΑΣΕΣ» (Mustang), το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, μία τρυφερή ταινία, με δυνατή φεμινιστική φωνή, για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Τουρκία.

Ε Ι Σ Ο Δ Ο Σ   Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η

«ΟΙ ΑΤΙΘΑΣΕΣ» (Mustang)
Τουρκία-Γαλλία-Κατάρ-Γερμανία | 2015 | Έγχρωμο | Διάρκεια : 97′

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΖΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ (2016)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΖΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ (2016)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ (2016)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (2016)
ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΣΚΑΡ (2016)

ΥΠΟΘΕΣΗ : Πέντε έφηβες ζουν στο πατρικό τους σπίτι στην παραλιακή τους κωμόπολη στη Μαύρη Θάλασσα. Χιλιάδες μίλια μακριά από την Κωνσταντινούπολη και, θαρρείς, χιλιάδες χρόνια από την οποιαδήποτε γυναικεία χειραφέτηση. Δεν γνωρίζεις σε ποια εποχή βρίσκεσαι, μέχρι που κάποια αυτοκίνητα, ή ρούχα, ή ποπ αναφορές το προδίδουν. Όχι, δεν είσαι 50 χρόνια πίσω. Είσαι απλά κολλημένος στο χρόνο, στα ταμπού και σε μία ασφυκτική πατριαρχική κοινωνία. Oι γονείς τους έχουν πεθάνει και οι πέντε αδελφές μεγαλώνουν με την γιαγιά-Κέρβερο, που τις τιμωρεί για οτιδήποτε θα μπορούσε να κουτσομπολέψει η γειτονιά, κι έναν βίαιο θείο που απειλεί και σηκώνει χέρι αν υποψιαστεί ότι «έχουν λερώσει την τιμή τους». Τα κορίτσια όμως έχουν αντιστάσεις: με τα μακριά μαύρα τους μαλλιά να ανεμίζουν, όμορφες σαν τα χρόνια της νιότης τους, γελούν, πειράζονται, χορεύουν, ερωτεύονται, ζουν ανέμελα τις πρώτες μέρες ενός ζεστού, ηλιόλουστου καλοκαιριού. Μέχρι που ανήσυχη γιαγιά και ανυπόμονος θείος σκέφτονται την τέλεια λύση: ξεκινώντας από τις μεγάλες, να τις παντρέψουν με προξενιό. Μία βίαιη διαδικασία «ξεφορτώματος» ξεκινά. Πώς μπορούν να αντισταθούν; Πώς σπάει το χαλινάρι αιώνων από τη ράχη σου; Πώς μπορείς να τρέξεις ελεύθερη, μακριά;

Με κάθε τρόπο η Εργκιουβέν αποτυπώνει την ασφυξία, τον παραλογισμό, τη σπατάλη των γυναικείων ζωών, την τιμωρητική διάσταση ενός πατριαρχικού μοντέλου που αναπαράγει φτώχεια και δυστυχία. Η ρεαλιστική, δυναμική και ευαίσθητη γραφή της Εργκιουβέν δεν χαρίζεται στην τουρκική κοινωνία αλλά και δεν δραματοποιεί. Ζυγιάζει με το βλέμμα της την κατάσταση, αποφεύγει τις εύκολες καταγγελίες. (Μ. Κατσουνάκη-kathimerini.gr)

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές στο site των Φίλων

 

ΕικόναΦΙΛΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο
Επίσημη ιστοσελίδα:filoicinelamias.wordpress.com
Ακολουθήστε τους «Φίλους Κιν/φου Λαμίας» στο facebook και στο twitter