Αρχική Θέατρο Sold out όλες οι παραστάσεις του «Ιδομενέα» του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στο Φεστιβάλ...

Sold out όλες οι παραστάσεις του «Ιδομενέα» του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στο Φεστιβάλ Αθηνών(ΦΩΤΟ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μια ακόμη επιτυχία για το ΔΗΠΕΘΕ και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές προκλήσεις του φετινού καλοκαιριού!

Η παράσταση «Ιδομενέας ή Το βάρος της ιστορίας» του Μότσαρτ παρουσιάσθηκε από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή και την Αμάλια Μπένετ,  στις 20,21, 23 & 25 Ιουνίου,στο «Αρχοντικό των Μπενιζέλων» στην Πλάκα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και όλες οι παραστάσεις έγιναν sold out!

Από τα πιο δραστήρια σχήματα μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα, η Ομάδα Ραφή συνεργάστηκε με τη Αμάλια Μπένετ, που σκηνοθέτησε τον «Ιδομενέα», ένα σπάνια παρουσιαζόμενο αριστούργημα του Μότσαρτ.

Η παράσταση ήταν μια συμπαραγωγή του Ε.Φ. και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ

Το πρώτο ώριμο εγχείρημα του συνθέτη, όπερα σε τρεις πράξεις με ποιητικό κείμενο του Τζιανμπατίστα Βαρέσκο, αντλεί έμπνευση από την ποίηση του Μεταστάζιο και τον κομψό κλασικισμό του Γκλουκ. Η υπόθεση του έργου έχει ως πλαίσιο την πτώση της Τροίας και τα πάθη του νεαρού βασιλιά τής Κρήτης. Θέμα της το χάσμα των γενεών στην αναμέτρησή τους με το παρελθόν και την ιστορία.

 

Η Αμάλια Μπένετ και ο Μιχάλης Παπαπέτρου (από την ομάδα Ραφή) μιλούν για το έργο, το «Άνοιγμα στην Πόλη» και το πώς είναι να μιλάς για το βάρος της ιστορίας μέσα σε ένα κτίριο που κουβαλάει μια ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων. Δείτε εδώ το βίντεο 

Γραμμένη το 1781, η όπερα Ιδομενέας αποτελεί το πρώτο ώριμο εγχείρημα του συνθέτη. Αντλώντας έμπνευση από την ποίηση του Μεταστάσιο και τον κομψό κλασικισμό του Γκλουκ, η υπόθεση του έργου έχει ως πλαίσιο την πτώση της Τροίας και τα πάθη του νεαρού βασιλιά τής Κρήτης Ιδομενέα. Θέμα της το χάσμα των γενεών στην αναμέτρησή τους με το παρελθόν και την ιστορία. O Ρίχαρντ Στράους έκανε τη δική του μουσική διασκευή του έργου το 1931, ενώ ο σύγχρονος γερμανός ποιητής Ρόλαντ Σιμελπφένιχ έγραψε το 2008 το σκηνικό ποίημα Idomeneus. Ο μοτσάρτειος Ιδομενέας παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο το 1955 και το 2011 σε κοντσερτάντε (μη σκηνοθετημένη) εκδοχή από το μουσικό σύνολο του Jérémie Rhorer.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η προβληματική της όπερας, τολμηρή και σύγχρονη, αφοπλίζει με την επικαιρότητά της: οι νεότεροι προσπαθούν να μη συνθλιβούν από την ιστορία, οι γηραιότεροι από το βάρος της προσωπικής τους ιστορίας. Η αντίθεση παλιού και νέου διαπερνά, ως μοτίβο, το έργο. Γραμμένο σε μια περίοδο κοινωνικών αναταράξεων, λίγα χρόνια πριν τη Γαλλική Επανάσταση, αντανακλά την αμφισημία μιας εποχής μεταβατικής, όπως και η δική μας.

Συντελεστές:

Ιδομενέας ή Το βάρος της ιστορίας 
Όπερα σε τρεις πράξεις του Β. Α. Μότσαρτ / Ποιητικό κείμενο του Τζιανμπατίστα Βαρέσκο

Μουσική διεύθυνση – διδασκαλία – ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνοθεσία: Αμάλια Μπένετ
Σκηνικά – κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης
Τραγουδούν: Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Νικόλας Μαραζιώτης, Βαρβάρα Μπιζά, Δημήτρης Ναλμπάντης, Ελένη Σταμίδου
Συμμετέχουν: Φαίδων Μηλιάδης, Αγγελική Κασδά (βιολιά), Ίρις Λουκά (βιόλα), Κατερίνα Γιαννιτσιώτη (βιολοντσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Guido de Flaviis (σαξόφωνο)

Συμπαραγωγοί: Ε.Φ. – ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ