Αρχική Agenda ΛΑΜΙΑ: Έξι χορωδίες μαζί στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου – Αφιέρωμα στον...

ΛΑΜΙΑ: Έξι χορωδίες μαζί στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου – Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Αινιάν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μια βραδιά,γεμάτη μελωδίες και ακούσματα μια άλλης εποχής, αφιερωμένη στον «δικό» μας μεγάλο δάσκαλο Α.Αινιάν.

Το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας   θέλοντας να  τιμήσει τη μνήμη και την τεράστια προσφορά του μουσικού και μαέστρου Αλέξανδρου Αινιάν στην χορωδιακή μουσική, διοργανώνει την 1η «Χορωδιακή Συνάντηση Α.Αινιάν» που θα λάβει χώρα στην πόλη μας , υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων.

Πέντε ακόμη χορωδίες από όλη την Ελλάδα, οι χορωδίες Κερατέας, Σίμυλις, Αταλάντης, Θεσσαλονίκης και Ιτέας, μαζί με το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας, θα βρεθούν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας για να μας μεταφέρουν μελωδικά σε μια άλλη εποχή.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στις 7.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Αινιάν

  Ο ανεπανάληπτος   μαέστρος  χορωδιών  και συνθέτης Αλέξανδρος Αινιάν (1910 – 1983)  καθηγητής  του Εθνικού Ωδείου υπήρξε  δάσκαλος δεκάδων  Ελλήνων μουσικών. Για  τη δραστηριότητά  του  ο Αινιάν   χαρακτηρίστηκε    μάγος της   χορωδιακής αρμονίας.

Το 1959   ο Αλέξανδρος Αινιάν ανέλαβε τη διεύθυνση  του  Δημοτικού Ωδείου Λαμίας που  ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, με πρώτο διευθυντή τον μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη,  πέμπτο κατά σειρά ίδρυσης στον ελλαδικό χώρο. Τότε με τον Αινιάν   αναβαθμίστηκε σημαντικά, ενώ η Δημοτική Χορωδία Λαμίας εκείνα τα χρόνια έφτασε σε αξιοζήλευτο επίπεδο και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στο   Δημοτικό Ωδείο  Λαμίας  η αίθουσα Συναυλιών  φέρει  το όνομά του «Αλέξανδρος Αινιάν» του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. 

 

Ακούστε πιο κάτω μια σπάνια ηχογράφιση της Χορωδίας Λαμίας στο έργο του Α.Αινιάν «Η Ηχώ». Διευθύνει ο Αλ.Αινιάν. Η ηχογράφηση έγινε μεταξύ 1960-63 με τα ερασιτεχνικά μέσα της εποχής. Η μπομπίνα σώθηκε και υπάρχει στο αρχείο του Θέμη Ροδίτη (Πηγή)

Στο παρακάτω απόσπασμα από την ταινία «Μπετόβεν και μπουζούκι», έχουμε την χαρά να θαυμάσουμε τον μεγάλο μουσικό και μαέστρο Αλέξανδρο Αινιάν, με τη χορωδία του Δήμου Πειραιά.

Πηγή:koutouzis.gr