Αρχική Agenda Λαμία: Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής από τους Λάμπρο Ορφανό και Έλλη Μουρέλου

Λαμία: Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής από τους Λάμπρο Ορφανό και Έλλη Μουρέλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την σύσταση του Δήμου Λαμιέων (1836-2016), η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος» φιλοξενεί την Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής «Λάμπρος Ορφανός-Έλλη Μουρέλου: Κοινά τοπία Ζωής και Τέχνης, 1945-1965».

Η έκθεση θα διαρκέσει από 11 Δεκεμβρίου 2016 έως 11 Φεβρουαρίου 2017.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, στην Κύρια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος», την  Κυριακή 11 Δεκεμβρίου,  στις  7.30 μ.μ.

Παράλληλες εκδηλώσεις, το βράδυ των εγκαινίων:

1.Λυρική Βραδιά για φωνή και κιθάρα, με τη  μεσόφωνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Ελένη Βουδουράκη, και τον κιθαριστή κ. Σπύρο Καβαλλιεράτο.

2.Παρουσίαση της Δωρεάς Έργων Λάμπρου Ορφανού και Έλλης Μουρέλου προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Ωράριο Λειτουργίας: Πρωινά  από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00 και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης 18:00-21:00.

orfanos

Ο Λάμπρος Ορφανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και πέθανε το 1995. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Χαρακτική κοντά στον δάσκαλο Γ. Κεφαλληνό. Το 1949 άρχισε να εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος ως Αρχιτεχνίτης Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Καλλιτεχνικού Σχεδίου και Χάραξης του Ιδρύματος Εκτυπώσεων Τραπεζογραμματίων και Αξιών. Σπούδασε για τρία χρόνια στο Εργαστήριο Χαρακτικής της Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι. Το 1963 συνήψε αποκλειστικό συμβόλαιο χάραξης τραπεζογραμματίων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με την Εκτυπωτική Εταιρεία Τραπεζογραμματίων, Roberto Giori Company, στη Λωζάννη της Ελβετίας. Χάρη στον Ξενοφώντα Ζολώτα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και την ειδίκευση του Λάμπρου Ορφανού στη μικροχαρακτική σε ατσάλι, η Ελλάδα άρχισε να παράγει και να εκτυπώνει στο Εθνικό Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος τα δικά της τραπεζογραμμάτια, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικότατες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός  Ελλάδας.

Η Έλλη Μουρέλου, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922 και πέθανε στην Αθήνα το 2011.   Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1940- 1947) με καθηγητές τον Δ. Μπισκίνη, τον Ο. Αργυρό και τον Κ. Παρθένη. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών των Παρισίων, κοντά στους J.I. Dupas και J. Souverbie και ειδικεύτηκε στην τέχνη της ψηφιδογραφίας στην Ecole d’ Art Italien, με τον Gino Severini (1883-1966). Διακρίθηκε ως ζωγράφος ειδικευμένη στην τεχνική των ψηφιδωτών. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα συνέχισε να εργάζεται στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών από το 1955 έως το 1979, ως Διευθύντρια του Τμήματος Εικαστικών. Υπήρξε σύζυγος του Λάμπρου Ορφανού. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ομαδικές εκθέσεις (Πανελλήνιες 1957, 1967, 1971, 1975) και έχει τιμηθεί με το βραβείο του ΕΟΤ για τη διαφημιστική αφίσα της Ελλάδας (1961).Έργα της βρίσκονται  σε σημαντικότατες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.